5 min. čitanja

PRIVATNA MILICIJA OKUPIRALA HVARSKU UVALU Unajmljeni zaštitari protuzakonito tjeraju ljude s pomorskog dobra

PRIVATNA MILICIJA OKUPIRALA HVARSKU UVALU Unajmljeni zaštitari protuzakonito tjeraju ljude s pomorskog dobra
Foto: Čitatelj

HVAR – U nizu slučajeva uzurpacije pomorskog dobra koje smo otkrivali proteklih godina, sudionici kao da se natječu tko će izvesti luđu stvar, pa baš kad pomisliš da je najsvježiji slučaj nevjerojatan, dogodi se sljedeći i tako opet. Ispada tako da nas ništa više ne može iznenaditi, no u slučaju već poznate priče s hvarskim poluotokom Pelegrin i koncesionarem Emilom Tedeschijem stiže novi, vrlo neugodan nastavak. Čitatelj se žali na zaštitare, koji, kako kaže, tjeraju ljude s pomorskog dobra, ne daju im sidrenje, ni kupanje, a kamoli izlazak na obalu. Okupacija javnog dobra ovako je dobila sasvim novu, opasnu dimenziju, gdje pojedinci takoreći unajmljuju privatnu miliciju da ilegalno izopće građane s teritorija na kojem apsolutno imaju pravo biti.

– Kamere par metara od mora, zaštitarska služba, gol za vaterpolo s konopcima kao prepreka uplovljavanja prema plaži i vili. Bahata reakcija zaštitara na sidrenje u uvali… – ovako čitatelj opisuje ulazak s obitelji u uvalu Parja na otoku Hvaru, gdje je doživio iskustvo ravno dolasku u kakvu militantnu egzotičnu zemlju, a ne otok navodno suverene države.

– Zaštitar priječi sidrenje, kupanje na plaži jer je privatna i poziva se na koncesiju koja je u stvari koncesija za lovište. Inače koncesionar je Emil Tedeschi – napominje čitatelj koji je u ovoj uvali s obitelji pokušao boraviti 6. kolovoza, no to mu nije pošto za rukom, pa je u međuvremenu krenuo istraživati i naišao na niz napisa po medijima i društvenim mrežama, gdje ovo, nažalost, nije usamljen slučaj.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

„Pusti Ustav, napustite poziciju i idite dalje!“

– Sa zaštitarom sa fotografije smo na početku ušli u raspravu nakon njegovog uvjeravanja da napustimo poziciju na kojoj smo se usidrili. Na moje pitanje poznaje li Ustav RH po pitanju obale, mora i sl., isti mi je rekao “pusti Ustav, ovdje se nemožete sidriti, idite tamo dalje…..”

Na pitanje kolege “Čija je to kuća?” odgovorio je “Tvoja nije”. Cijela nam je situacija pomalo bila nevjerovatna nakon svih napisa po medijima na tu temu, da se netko i dalje služi tim provaljenim lažima.

Sve su snimale i nadzorne kamere, pa se i ovaj događaj zasigurno nalazi na hard disc-u nadležne zaštitarske službe jer su kamere na par metara od morske linije – prepričava čitatelj.

Foto: Čitatelj

Zaštitar je bivši vojnik: „Je li se izborio da čuva ono što su profiteri uzurpirali?“

– Poslije se dotični zaštitar smekšao, kao on mora raditi svoj posao…više od dvadeset godina bio u vojsci….

Mi smo komentirali da se borio i izborio da čuva ono što su profiteri oteli i uzurpirali dok mu je glava bila u torbi….

Fotografija sa dva zaštitara nastala je malo poslje kad je pretpostavljam došla smjena na “stražarsko mjesto broj 1 – kazuje naš sugovornik i dodaje da je na brodu imao dijete, pa nije htio pretjerivati s daljnjim prilaskom „privatnom vlasništvu“, te zaključuje razgovor s pozivom građanima:

– Dotični zaslužuje posjetu i okupljanje nešto kao Fesival bespravne gradnje, možda Festival uzurpacije.

Upit smo poslali Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, pa su se i oni žurno očitovali.

Foto: Čitatelj

Ovo pomorsko dobro je u općoj upotrebi, ne smiju vas potjerati!

– Preko web portala „Pomorsko je dobro“ u 2021. godini Splitsko – dalmatinska županija nije zaprimila prijavu vezanu korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove, kao i „privatiziranja“ plaže i ostatka uvale kako navodite u svom upitu.

Prema dostupnim informacijama, društvo FLORIANA PARK d.o.o. ima koncesiju za lovište Pelegrin u vremenskom razdoblju od 1.4.1995.godine do 31.03.2026.godine.

Više informacija možete vidjeti na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Foto: MPS

Na spomenutom dijelu nema koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra.

Dopisom od dana 22.listopada 2018. godine je naš Upravni odjel upozorio društvo FLORIANA PARK d.o.o. kako spomenuta koncesija za lovište ne uključuje pomorsko dobro te kako se njegovo korištenje regulira odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“, broj 158/03, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16 i 98/19), Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru („Narodne novine“, broj 36/2004, 63/2008, 133/2013, 63/2014) te Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru („Narodne novine“ broj 23/04, 101/04, 39/06, 63/08, 125/10, 102/11, 83/12 i 10/17).

Sukladno navedenim propisima, spomenuto pomorsko dobro se nalazi u općoj upotrebi, što podrazumijeva da svatko ima pravo služiti se pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni, a istim redovno upravlja jedinica lokalne samouprave – Grad Hvar, putem godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom.

Foto: Čitatelj

Planom upravljanja pomorskim dobrom Grada Hvara za 2021. godinu u spomenutoj uvali predviđeno je davanje koncesijskog odobrenja za sredstvo – brodica na motorni pogon te je isto izdano društvu „Poluotok Pelegrin d.o.o.“. Podatak je javno dostupan putem Informacijskog sustava za evidenciju pomorskog dobra na stranici „Pomorsko je dobro“ – pojasnila nam je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Matea Dorčić.

Foto: Geoportal / Screenshot

Dakle, jedino što smiju je imati privezanu brodicu i lovište van pomorskog dobra. Zaštitari u ovom slučaju nisu ništa drugo nego “privatna milicija”, koja sad već prijeti i sigurnosti građana.

Trebaju li građani strahovati od ovakvih “privatnih milicija” na javnom dobru ili će policija postupiti po našem upitu i prijavi?  Ovo smo pitanje postavili Ministarstvu unutarnjih poslova. Odgovor ćemo objaviti, čim nam ga dostave.

U međuvremenu, javio nam se i Emil Tedeschi koji je ispričao i svoju verziju događaja, koju možete pročitati u članku niže.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Emil Tedeschi za Morski HR: „Ispričavam se na neugodnosti, privatne milicije nema, svi mogu na pomorsko dobro!“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.