3 min. čitanja

Do kad će se masakrirati riba na ušću rijeke Mirne?

Do kad će se masakrirati riba na ušću rijeke Mirne?
Foto: Morski HR

ISTRA - Bezakonje, nered i različito tumačenje onoga što je u naravi zabranjeno svakodnevno se događa na ušću rijeke Mirne. Građani često upozoravaju, mi smo često i pisali, no izgleda - uzalud!

"Do kada će se događati masakriranje ribe na ušće rijeke Mirne?", pita se čitatelj, čije pismo objavljujemo u cijelosti:

"Otelo se kontroli"

- Ovo se otelo kontroli, policija prolazi i ne reagira na ove umjetnike što sa takozvanim rampinima ranjavaju ribu koja kasnije ugiba.

Navodno a što je izgleda i istina da je to dozvoljen riboliv jer i meni je policajac prilikom kontrole pokazao rampin i rekao da s ovom dozvolom koju imam mogu rampinivati do table rijeka  Mirna, uzvodno 1 km.

Da li u ovoj našoj državi ima netko tko će glasno i jasno kazati ili napisati zakon o ovom nehumanom ribolovu.

U prilogu šaljem jednoga brancina od cca 800 g. Koji je ranjen, bilo je mračno i nisam primijetio to na njemu inače bih ga pustio da živi.

Foto: Čitatelj

Apeliram na zakonodavce da donesu pravilnu odluku, inače u onom bivšem zakonu što se pljuje po njemu za to se išlo sudcu za prekršaje - kaže čitatelj.

Foto: Morski HR

Mišura: "Ne, to nije dozvoljeno!"

A ovo pitanje smo postavili i glavnom i odgovornom čovjeku u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

U javnosti postoje nedoumice oko haklanja. Oni koji tako love, kažu da ne krše zakon, dok struka kaže da rampin, odnosno trokuka nije na popisu dozvoljenih alata, pa je samim tim i zabranjena. Možete li to pojasniti?

– Zabranjeno je! Rampin ili trokuka nije dozvoljen alat, a haklanje je zabranjeno u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Bez obzira što je to na moru, zato što nije uvršteno u pravilnik o gospodarskom ribolovu. Taj alat se trenutno ne smije koristiti - ispričao je za Morski HR na ovu temu šef uprave ribarstva Ante Mišura.

B.K. / J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Uhvaćen u nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne!
Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Nije prvi put da objavljujemo dokumentirane slučajeve iz Antenala, kod istarskog Novigrada za koje smo dobili i snimke, no unatoč tome što je nedozvoljen,…
VIDEO Više osoba snimljeno u krajnje nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne! | | Morski HR
Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Posljednji dokumentirani slučaj, za kojeg smo dobili i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.