3 min. čitanja

VIDEO Uhvaćen u nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne!

VIDEO Uhvaćen u nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne!
Foto: Čitatelj / Screenshot

NOVIGRAD - Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Nije prvi put da objavljujemo dokumentirane slučajeve iz Antenala, kod istarskog Novigrada za koje smo dobili i snimke, no unatoč tome što je nedozvoljen, ovakav ribolov na ušću rijeke Mirne i dalje se provodi.  

- Trenutno rampiranje u Antenalu. Čovjek vozi auto pulskih registracija (podaci poznati redakciji). Imam i video - kazao nam je svjedok ovog događaja.

- Na Antenalu uvijek isti ljudi divljaju. Ovo je 200 m od mora, na samom ušću Mirne. Ovaj auto je ovdje gotovo svaki dan. Na video se vidi šta radi. Užas, ako ne zna pošteno pecati, može u ribarnicu - kaže čitatelj.

Što je rampinavanje ili haklanje?

Radi se o krajnje nehumanom i zabranjenom načinu ribolova s tri velike udice, spojene olovom u trokuku koja se veže za jači ribolovni najlon i naglim trzanjem štapa pokušava se zakačiti riba. Svaki novi trzaj privlači radoznalu ribu koje ima više, no šteta je načinjena onda kad se tim trzajima riba u pravilu teško ozljeđuje, čime se više osakati ribe, nego li je se izvuče vani.

Ovakav nimalo sportski ribolov najčešće se prakticira u plićacima ili kada se riba okuplja u jata radi mrijesta. Nerijetko, uz ovaj nedozvoljen alat, ovako se ribolovi i noću uz umjetnu rasvjetu, pa što je jato riba gušće, ulov je vjerojatniji. Upravo smo o ovom načinu ribolova pisali prije 4 godine, kad je policija u civilu, u koordiniranoj akciji razbila čitavu skupinu krivolovaca koji su se pritom razbježali i pobacali ribolovni alat.

Način ribolova koji je nedvosmisleno strogo zabranjen

Ovakav način ribolova strogo je zabranjen na rijekama, pa i na samom ušću rijeke Mirne. Iako će se mnogi krivolovci hvatati na činjenicu da nigdje u Zakonu o morskom ribarstvu ne stoji da je ovakva vrsta ribolova izrijekom zabranjena i da se trokuke mogu kupiti u trgovini ribolovne opreme, demantira ih sam Zakon. Naime, članak 30. Zakona o morskom ribarstvu jasno opisuje alate i opremu za sportski i rekreacijski ribolov, a u Posebnom pravilniku o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru propisuju se i posebne dozvole.

– Ukratko, rampin ili trokuka nije na popisu dozvoljenih alata, što znači da ribolov ovim alatom nije dopušten – pojasnio nam je i jedan od stručnjaka za pomorski ribolov.

Isto nam je potvrdio i ravnatelj uprave ribarstva Ante Mišura:

– Zabranjeno je! Rampin ili trokuka nije dozvoljen alat, a haklanje je zabranjeno u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Bez obzira što je to na moru, zato što nije uvršteno u pravilnik o gospodarskom ribolovu. Taj alat se trenutno ne smije koristiti!

Sličan slučaj na istom mjestu, zabilježen je početkom godine, kad smo također objavili video.

Imate li bilo kakvih spoznaja o krivolovu, zabilježite i zapišite o čemu se radi, fotografirajte ili snimite video i pošaljite nam na: info@morski.hr.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Više osoba snimljeno u krajnje nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne! | | Morski HR
Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Posljednji dokumentirani slučaj, za kojeg smo dobili i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.