2 min. čitanja

Daily Mail uz fotografiju od Borisa Kačana piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta

Daily Mail uz fotografiju od Borisa Kačana piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta
Foto: Boris Kačan

O nevjerojatnom nenaseljenom hrvatskom otoku koji izgleda kao divovski otisak prsta – zahvaljujući nevjerojatnoj mreži suhozida koju su izgradili lokalni farmeri u 19. stoljeću piše Daily Mail, koji je objavio i fotografiju Borisa Kačana, suradnika portala Morski HR.

Britanski dnevnik podsjeća da su već pisali o otoku Galešnjaku u obliku srca, no, oduševljeni hrvatskom obalom, kažu da geologija zemlje s tjelesnom tematikom tu ne završava – jer se na njoj se nalazi i otok koji iz zraka izgleda kao divovski otisak prsta.

Foto: Boris Kačan

Otok se zove Bavljenac, a efekt otiska prsta kojeg stvara mreža starih kamenih zidova i prepoznatljivog ovalnog oblika, pokazuje slika Google Eartha .

Bavljenac, poznat i kao Baljenac, je nenaseljen i prostire se na površini od 0,14 km2. Kameni zidovi, kada bi se spojili, bili bi ukupne duljine 23 km.

Foto: Boris Kačan

Otok su za poljoprivredu koristili stanovnici susjednog otoka Kaprija.

Raščistili su ‘oštru vegetaciju’ Bavljenca kako bi napravili mjesta za stabla smokava i citrusa, kao i vinovu lozu, izgradili su mrežu kamenih zidova kako bi zaštitili usjeve od vjetra i podijelili parcele.

Ovi kameni zidovi do struka – koji datiraju iz 1800-ih – stvoreni su tehnikom poznatom kao “suhi zidovi”, koja uključuje pažljivo slaganje i međusobno spajanje stijena, prenosi Daily Mail.

Dok voćaka više nema, kameni zidovi su ostali i zaštićeni su od 2018. godine kao dio UNESCO-vog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Zidovi su svjedoci vremena kada su naporan rad, upornost i izdržljivost bili ključni za kroćenje surovog, ali zadivljujućeg krškog krajolika jadranske obale.

Foto: Boris Kačan

Oni koji žele posjetiti ovaj otok, mogu krenuti u obilazak brodom, međutim, ove ture ne omogućuju pristajanje na otok, jer nema pristaništa.

Najbliže središte Bavljenca je Šibenik, grad čiji arhipelag broji 249 otoka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GALEŠNJAK Otok ljubavi
Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.