2 min. čitanja

Da je rovinjski zatvor, sagrađen za vrijeme francuske uprave, zadržan u prvobitnom stanju danas bi bio prava atrakcija

Da je rovinjski zatvor, sagrađen za vrijeme francuske uprave, zadržan u prvobitnom stanju danas bi bio prava atrakcija
Foto: Istra24

ROVINJ - Da su ga zadržali u prvobitnom stanju, zatvor bi danas bio prvoklasna atrakcija. Izgrađen u vrijeme francuske uprave s početka XIX .stoljeća srušen je 1963. godine i na temeljima podignuta je ogromna hladnjača.

Tvornica za preradu ribe bila je u punom proizvodnom zamahu pa su ćelije zatvorenika pretvorene u ćelije za čuvanje smrznute ribe.

Francuzi su u Rovinju smjestili sud koji je pokrivao cijelu Istru južno od rijeke Mirne pa je izgradnja zatvora posljedica te administrativne odluke. Ogromni zatvor na samom ulazu u grad sa sjeverne strane. Od samog početka zgrada hladnjače djelovala je sablasnije od samog zatvora, ružan projekt i još ružnija realizacija u cementu, piše portal Istra24.

Foto: Istra24

Zatvor za političare, privrednike, trgovce


Bio je to zatvor s pogledom na more: mogao je poslužiti za smještaj zatvorenika s nešto jačom platežnom moći (političari, privrednici, trgovci, itd. itd...) No socijalizam mu je odredio drugačiju namjenu.

U vrijeme Informbiroa zatvor je služio kao prva stanica osuđenika na putu do Golog Otoka.

Kada je u prosincu 1920. godine dvadesetogodišnji Ivan Kolarić zatvoren u Rovinju zbog sitne krađe u Puli, rovinjski čuvar Dazzara je još bio na poslu. Poznati istarski bandit bio se tek vratio s robije u Sloveniji i nakon krađa opet je uhićen i premješten u rovinjski zatvor.

Kolarić nije dugo izdržao: nakon što je dobio posao u zatvorskoj kuhinji jedno popodne u svibnju 1921. s još dvojicom uspio je pobjeći. Trojica zarobljenika uspjeli su se dignuti na krov vešeraja, s krova popeti na zid i potom su se špagom spustili do ceste.

- Sve su to promatrala trojica rovinjskih ribara, spustili smo se pored njih, pozdravili ih i mirno se uputili prema periferiji. Tek kad smo domogli prvih stabala počela je trka kroz šumu što dalje od Rovinja - piše Kolarić u svojim memoarima.

Zanimljivo, neposredno prije bijega Kolarić se, po osobnom svjedočanstvu, družio s uhićenim rudarima tek ugušene Labinske republike. U Rovinju je bio zatočen i Giovanni Pippan, jedan od vođa štrajka rudara, kaže Kolarić da ga je često viđao iako su politički zatvorenici zauzimali drugi kat velebnog zatvora.

O hladnjači se nema što reći osim da je njena sudbina povezana s propašću Mirne i bezveznom pričom o tajkunu, osuđenom kriminalcu. Miroslav Kutle Mirnu je dobio za dva groša a potom ju je preuzela Podravka i 2018. godine, s obzirom da nije znala što će s njom, prodala zgradu od preko 5000 kvadratnih metara površine u središtu grada splitskom trgovačkom lancu Tommy.

Potonji je namjeravao izgraditi poslovno- stambeni kompleks: garažu, supermarket i iznad svega niz luksuznih apartmana s pogledom na more.
Krajem 2019. godine Grad Rovinj je proveo natječaj za idejno rješenje stare hladnjače. Na natječaju su pobijedili arhitekti- autori Dražen Juračić, Jelena Skorup Juračić i Marija Grković. Gradonačelnik Marko Paliaga svojevremeno je najavio početak radova za rujan 2021. Sve je izgleda stalo, hladnjača ostaje i dalje ruglo grada.

Ljeti se u prizemlju prodaju suveniri, sve djeluje jako bijedno i to već nekoliko desetljeća. Po običaju kapital određuje razvoja grada, mogu oni i dalje čekat, nitko im ništa ne može, barem tako izgleda, zaključuje portal Istra24.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.