1 min. čitanja

Cresko-lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula do 2030. bi trebali biti energetski potpuno neovisni!

Cresko-lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula do 2030. bi trebali biti energetski potpuno neovisni!
Foto:Youtube/Screenshot

Naši su predstavnici ušli među 30 EU otoka i otočkih skupina koji će postati "otočki rajevi" i putokazi svima u tranziciji prema održivijoj budućnosti.

Tajništvo za čistu energiju EU otoka objavilo je da je odabrano 30 otoka i otočnih skupina iz 10 europskih zemalja spremnih predvoditi put prema potpunoj energetskoj neovisnosti do 2030. godine. Odlična je vijest da se među njima nalaze i naši otoci i otočne skupine! I to Cresko-lošinjski arhipelag, Pašman i Korčula!

Misija je identificirati i pružiti tehničku podršku za 30 otoka i otočnih skupina tijekom sljedeće tri godine, vodeći ih prema potpunoj energetskoj neovisnosti putem 100% obnovljivih izvora do 2030. Uspjeh ovih “otoka pionira” sada će postati smjernica za druge, “otoke sljedbenike” na njihovom putu sveobuhvatne dekarbonizacije.

- Raduje me vidjeti završetak sljedećeg koraka u ovoj inicijativi. Odabrani otoci sada imaju priliku služiti kao pionirski modeli za planiranje i implementaciju čistih energetskih sustava, te kako upravljati decentraliziranim dekarboniziranim električnim sustavima. To će pružiti dragocjene uvide za druge otoke, mnoge od kojih su i dalje visoko ovisni o skupim, uvezenim fosilnim gorivima. Također mogu poslužiti kao primjeri za prijelaz u gradovima i regijama diljem svijeta - rekao je povjerenik za energiju Kadri Simson.

Primjer svima

Tajništvo će pomoći otocima u osmišljavanju, pripremi i provedbi planova dekarbonizacije za njihove energetske sustave. Proširit će tehničku i organizacijsku podršku, osiguravajući da svaki otok dobije sveobuhvatne upute tijekom svog putovanja.

Poziv za podnošenje prijava od interesa označio je početak ovog inspirativnog projekta i za naše otoke. Uz brojne prijavljene otoke, na listu 30 otoka uspjeli su se upisati Cresko – lošinjski arhipelag, te otoci Korčula i Pašman. Oni će, uz potpunu podršku Pokreta Otoka, zakoračiti prema održivoj budućnosti.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.