2 min. čitanja

Odobalne vjetroelektrane sve su značajniji izvor "čiste energije" ali i izrazito podložne hakerskim napadima!

Odobalne vjetroelektrane sve su značajniji izvor "čiste energije" ali i izrazito podložne hakerskim napadima!
Foto:YouTube/Screenshot

Danas svjedočimo ekspanziji trenda vjetroelektrana na moru, a u odnosu na 2022. godinu došlo je do 40% porasta u proizvodnji energije korištenjem odobalnih vjetroelektrana.

Investicije se u ovom smjeru, naravno, ne planiraju zaustaviti. Naprotiv, tijekom nekoliko se sljedećih godina u ovu industriju "čiste energije" namjerava uložiti preko 30 bilijuna dolara što znači i puno novih gigavata energije koja će se između ostalog prodavati i online kanalima.

Ove će godine tako najmanje 40 GW biti ponuđeno na aukcijama, ako sve zemlje provedu svoje najavljene mjere. No, iako Vlade diljem svijeta prepoznaju i "guraju" promociju odobalnih vjetroelektrana često im promiču ključne prijetnje povezane s rastom i oslanjanjem na ovakvu proizvodnju energije, piše The Maritime Executive.

Pojednostavljeno rečeno, vjetroelektrane udaljene od kopna znatno su osjetljivije na razne zlonamjerne hakerske napad. Ono što ih čini toliko osjetljivima upravo je upravljanje na daljinu koje je ovdje svakodnevni posao. Ta udaljenost znači pojačanu komunikaciju s kopnom te servisnim brodovima što hakerima nudi jako puno "zlatnih prilika" za presretanje i otmice signala, upade u komunikaciju i posljedično uzrokovanje velike štete.

Osim toga, odobalne vjetroelektrane koje koriste popularni VSC-HVDC pretvarač za dobivanje energije, višestruko su podložnije hakerskim napadima, a upravo je ova tehnologija zbog manjih troškova i visoke efikasnosti postala prilično omiljena kod proizvođača na mnogim svjetskim morima.

Istraživači sa Sveučilišta Concordia iz Montreala te iz kanadske korporacije Hydro-Quebec stoga "forsiraju" ulaganje u istraživanje sprječavanja hakerskih napada na morske i ostale vodene vjetroelektrane. Ulazimo, kažu, u jedno novo i neistraženo područje u kojem vrijede neka druga pravila, a proizvodnja čišće energije mogla bi biti puno ranjivija nego što se misli.

J.T.

Pročitajte još:

Kapacitet vjetroelektrana na moru u Hrvatskoj je 25 GW
Potencijalni kapacitet vjetroelektrana na moru u Hrvatskoj u područjima s niskim utjecajem na krajolik i more iznosi 25 gigavati, pokazala je studija domaćih stručnjaka. Akcijski plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj naziv je studije koja identificira optimalna područja za izgradnju vjetroelektrana na moru. Izradili su je stručnjaci

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.