2 min. čitanja

Cres dobio novu luku i bolju povezanost s otocima creskog arhipelaga

Cres dobio novu luku i bolju povezanost s otocima creskog arhipelaga
Foto: Promo

CRES – Završena je rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres, čime je osigurana bolja povezanost naseljenih otoka creskog arhipelaga. Projekt je vrijedan 40 milijuna kuna.

Radovi su završeni prije roka, a nova luka bi, osim bolje povezanosti okolnih otoka, trebala postaviti temelje za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma.

Nova luka će, kažu, imati veći kapacitet za prihvat putnika i modernije uvjete za nautičare. Novi vanjski lukobran zapadnog dijela luke Cres proteže se u duljini od 185 metara, širine je 6 metara, dok 280 metara kopnenog dijela luke omogućava kvalitetniji i sigurniji pješački pristup iz centra grada.

– Očekujem da ćemo vrlo brzo vidjeti plodove najvećeg i najvažnijeg projekta naše lučke uprave, jer su ovim projektom postavljeni čvrsti temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, što će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa te okolnih otoka arhipelaga kojima je sada osigurana temeljna infrastruktura za uvođenje većeg broja cjelogodišnjih linija za olakšano i sigurnije putovanje tijekom cijele godine – istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako su upravo kvalitetno pristanište i linija preduvjet za očuvanje života na otocima.

Foto: Promo

Riječ je o najvećem i najvažnijem projektu Županijske lučke uprave Cres od njenog postojanja, čija je ukupna vrijednost 40 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Nova luka prilagođena je i osobama s invaliditetom, a bolju prohodnost do putničkog terminala imati će i vozila dostave i hitnih službi. Novoizgrađenim lukobranom osigurana je i nužna zaštita akvatorija unutar luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe na očuvanje imovine stanovnika Cresa.

Iz Primorsko-goranske županije potvrdili su kako je na području županije u tijeku još niz projekata, sufinanciranih europskim sredstvima, ukupne vrijednost 222 milijuna kuna.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

LUKA CRIKVENICA DOBILA NOVO RUHO Završeni svi radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.