4 min. čitanja

Civilna zaštita: "Čišćenje ližnjanske obale trajat će dugo"

Civilna zaštita: "Čišćenje ližnjanske obale trajat će dugo"
Foto: Čitatelj

LIŽNJAN - Pedesetak djelatnika komunalnih poduzeća iz Istarske županije počelo je veliku akciju čišćenja obalnog područja općine Ližnjan, onečišćenog prije osam dana gustom naftnom prerađevinom. Na akciju su pozvali istarski župan Boris Miletić i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Zasad se čiste tri lokacije.

Prema riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Dine Kozlevca, cilj je mehanički ukloniti mrlje nafte sve do one najmanje, a prikupljeni otpad odložit će se na odgovarajuće mjesto.

- Nismo htjeli organizirati masovno okupljanje, već stručnjake iz komunalnih poduzeća. Cijeli proces ide prilično sporo, no vjerujem da bi, kad bismo uspjeli kroz tjedan očistiti oko tisuću metara, to bio dobar rezultat - poručio je Kozlevac za HRT i dodao da će cjelokupna akcija čišćenja zahtijevati puno više vremena. Po njegovim riječima, troškovi čišćenja sigurno su veliki, a ekološka šteta neprocjenjiva. Kako je dodao, još se utvrđuje uzrok tog onečišćenja.

Istarski župan Boris Miletić obišao je općinu Ližnjan - uvalu Kuje i plažu Bura, koje su prošlog tjedna onečišćene velikom količinom mazuta te se sastao s načelnikom Kozlevcem, kapetanicom pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko, načelnikom Ližnjana Markom Ravnićem i ostalim službama na terenu, nakon što su se u veliku akciju mehaničkog čišćenja priobalja odazvala i komunalna društva istarskih gradova i općina.

Nakon izlijevanja mazuta kod Ližnjana znanstvenici objasnili što nafta u moru čini živom svijetu Jadrana
Biolozi i ihtiolozi iz Aquariuma u Puli su nakon nedavnog izlijevanja mazuta u more kod Ližnjana, detaljno objasnili što ugljikovodici u moru mogu učiniti živom svijetu. Po prvi put smo svjedoci izlijevanju nafte na našem području, to jest, na jugoistočnoj obali Istre (Ližnjan). Poput šumskih požar…

Istarski župan: "Riječ je o elementarnoj katastrofi"

Miletić je ocijenio da je riječ o elementarnoj katastrofi, ali su se od prvog dana, istaknuo je, službe dobro organizirale pa u čišćenju mora i obale sudjeluju županijski Stožer civilne zaštite, općina Ližnjan, Lučka kapetanija Pula, županijske službe i Javna ustanova Natura Histrica uz stručno vodstvo Dezinfekcije iz Rijeke, tvrtke ovlaštene za čišćenje.

- Danas je došlo pedesetak ljudi iz naših općina i gradova, dakle djelatnici komunalnih službi kako bi pomogli ovom čišćenju. Vidimo da je to težak, naporan posao i da, nažalost, ide jako sporo, što dodatno otežavaju i niže temperature praćene vjetrom. Radi se o velikim količinama mazuta i sve skupa će sigurno potrajati - rekao je župan Miletić. Dodao je kako se očekuje dolazak stručnih službi koje istražuju uzorke jer treba utvrditi uzrok onečišćenja i odakle je ono došlo.

- Proceduru treba odraditi stručno kako bi se utvrdilo tko je krivac jer troškove čišćenja, koji nisu mali, treba snositi onaj tko je kriv za incident. Bitno je očuvati našu prirodu i naše priobalje i možda, poučeni ovim primjerom, nadležnim službama dati naputak da se postrože mjere zaštite jer svi skupa znamo koliko je nama građanima važno more, ali i našim gostima i samoj atraktivnosti destinacije - zaključio je župan.

Prošli su tjedan iz riječke Akcije mladih kao krivca za onečišćenje koje je zahvatilo i jugoistočnu obalu Istre prozvali HEP-ovu Termoelektranu Rijeka iz Urinja iz koje je iscurilo loživo ulje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog crnih mrlja ugrožen morski eko sustav kod Ližnjana, nije valjda krivo more?
Kraj obale istarskog mjesta Ližnjan na samom jugu Istre uočene su crne mrlje koje bi potencijalno mogle predstavljati veliku ugrozu za morski ekološki sustav. Rafinerija u Rijeci i HEP peru ruke, a odakle onečišćenje, ne zna se. Prizori koji vas moraju potresti, bez obzira koliko ste vezani uz more.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.