3 min. čitanja

Nakon izlijevanja mazuta kod Ližnjana znanstvenici objasnili što nafta u moru čini živom svijetu Jadrana

Nakon izlijevanja mazuta kod Ližnjana znanstvenici objasnili što nafta u moru čini živom svijetu Jadrana
Foto: Facebook

Biolozi i ihtiolozi iz Aquariuma u Puli su nakon nedavnog izlijevanja mazuta u more kod Ližnjana, detaljno objasnili što ugljikovodici u moru mogu učiniti živom svijetu.

Po prvi put smo svjedoci izlijevanju nafte na našem području, to jest, na jugoistočnoj obali Istre (Ližnjan). Poput šumskih požara i drugih nepogoda u okolišu, izlijevanje nafte je nepredvidljivo i može se dogoditi u bilo koje vrijeme.

Znanstvena istraživanja ukazuju na to da je dovoljno 8 g nafte za onečišćenje 1 m3 mora, a utjecaj na morske organizme ovisi o njenoj koncentraciji, kao i o njenim svojstvima. Izlijevanje nafte može izravno utjecati na divlje životinje kroz tri primarna procesa: gutanjem—kada životinje izravno progutaju čestice nafte ili konzumiraju plijen izložen nafti; apsorpcijom—kada životinje stupaju u izravan kontakt; udisanjem—kada životinje udišu hlapljive organske spojeve (VOC) koji se oslobađaju iz nafte.

Prve posljedice izlijevanja nafte u more opažaju se na morskim pticama i sisavcima; nafta uništava njihovu sposobnost izolacije te bez mogućnosti odbijanja vode i izolacije od hladne vode, ubrzo ugibaju od hipotermije (pothlađenja).

Naftne pare direktno utječu na pluća sisavaca i ptica (kada se pokušavaju očistiti), njihovu imunološku funkciju i reprodukciju. Morske kornjače i ribe mogu progutati naftu, što ih može otrovati.

Ribe, školjke i koralji možda neće biti odmah izloženi utjecaju nafte, ali mogu je progutati u vodenom stupcu.

Izložene utjecaju nafte, odrasle ribe mogu doživjeti smanjeni rast, povećanje jetre, promjene u brzini rada srca i disanja, gubitak peraja i smanjenu reprodukciju.

Riblja jajašca i ličinke posebno su osjetljivi na letalne i subletalne utjecaje nafte. Čak i kada se ne primjećuju smrtonosni učinci, upitna je zdravstvena ispravnost riba i ostalih organizama kojima se hranimo - pojasnili su iz Aquariuma Pula.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog crnih mrlja ugrožen morski eko sustav kod Ližnjana, nije valjda krivo more?
Kraj obale istarskog mjesta Ližnjan na samom jugu Istre uočene su crne mrlje koje bi potencijalno mogle predstavljati veliku ugrozu za morski ekološki sustav. Rafinerija u Rijeci i HEP peru ruke, a odakle onečišćenje, ne zna se. Prizori koji vas moraju potresti, bez obzira koliko ste vezani uz more.…
MAZUT POKRIO PLAŽE Zagađenje mora u Ližnjanu - Što se događa?
LIŽNJAN - Teška crna mrlja pokrila je nekoliko plaža uz obalni pojas Ližnjana u Istri. - To je u uvali Kuje u Ližnjanu (Istra). Ima baš puno “toga” i smrdi po “nafti” bit će nekakav “mazut” iz teretnog broda, trenutno jedino teretni brod koji je iz smjera vjetra (puše jaka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.