1 min. čitanja

Cijene kvadrata na Hvaru lete u nebo, a djedovina u ruke stranaca. Ovo bi mogao biti i najskuplji kvadrat do sada!

Cijene kvadrata na Hvaru lete u nebo, a djedovina u ruke stranaca. Ovo bi mogao biti i najskuplji kvadrat do sada!
Foto:Pexels

HVAR - Troškovi života u Hrvatskoj svakim su danom sve veći, a primanja baš i ne pa "obični mali" čovjek s otoka izlaz sve češće vidi u prodaji teškom mukom stečene djedovine.

Nije ovo pravilo koje naravno vrijedi samo za otok Hvar kojeg nerijetko svrstavaju među najčarobnije svjetske destinacije. Pravilo je ovo koje svakim danom sve više vrijedi za sve hrvatske otoke i otočane koji financijsko rješenje vide u prodaji obiteljskih nekretnina i/ili zemljišta.

No, držimo se mi Hvara. Na ovom divnom otoku najviše kupuju Nijemci, a slijede Mađari, Slovenci, Austrijanci, Britanci, Šveđani, Francuzi pa čak i Poljaci. Nisu rijetki ni hrvatski tajkuni s novcem vrlo sumnjivog podrijetla, a svi redom naravno žele nekretninu uz more ili s pogledom na divno jadransko plavetnilo. I za to su spremni izvući svoje novčanike.

Hrvatska je tijekom posljednjih sedam mjeseci rekorderka među članicama Europske unije po porastu cijena nekretnina pa biste za jedan kvadratni metar novogradnje na čarobnom Hvaru mogli platiti gotovo jednako čarobnih 5000 eura. Osim stanova koje je najlakše održavati, stranci jako vole naše otočke kamene kuće. Primjerice za jednu takvu od 200-tinjak kvadrata treba izdvojiti oko 100 tisuća eura. Što se poljoprivrednih parcela tiče, one su naravno nešto manje popularne (jer kome se još radi) i cijene im se na Hvaru kreću u rasponu od 10 do 20 eura po četvornom metru.

Hvarski poduzetnici i investitori kunu se kako je doba kupovanja jeftinih poljoprivrednih zemljišta koja "blagoslovom" lokalnih političara odjednom postaju skupa građevinska zemljišta iza nas. Vrijeme i činjenice pokazat će istinitost ove tvrdnje kao i odnos svih njih prema pomorskom dobru.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.