3 min. čitanja

Butković smijenio tri osobe zbog nestanka ruske jahte!

Butković smijenio tri osobe zbog nestanka ruske jahte!
Foto: Oštro / HRT / Screenshot

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objavio je detalje nestanka zaplijenjene jahte Irina VU. Zbog sramotnog događaja smijenio je načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini.

- Lučka kapetanija u Dubrovniku nije imala saznanja uopće da uopće postoji popis jahti, odnosno da postoje jahte u Hrvatskoj koje su blokirane i zapečaćene. To su glavna dva propusta, prvo samo pečaćenje i nadzor te jahte i drugo pravovremena informacija svim lučkim kapetanijama. Da je to učinjeno kako treba vjerojatno do ovoga ne bi došlo - kazao je Oleg Butković i dodao:

- Ja kao ministar mora, prometa i infrastrukture preuzimam svu odgovornost. Razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio direktno odgovoran javiti to svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. S njima sam obavio razgovor, ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti. Mi smo zapečatili tu jahtu, ali se u tom lancu dogodio određeni propust.

Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza, kao što smo saznali, i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti.

Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene.

Nadam se da ćemo iz ovog izvući pouku i da nam se to više neće dogoditi - zaključio je ministar.

Potvrdio je i da s ostalim jahtama nema problema. Ukinuta je svjedodžba i ovoj ruskoj i preostalim jahtama, dodajući da stoga ova ruska jahta nije sposobna ploviti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pod okriljem noći s Murtera nestala zaplijenjena jahta Putinove prijateljice: “Na njen vez usidrili isti model broda”
Nevjerojatan sigurnosni propust dogodio se ovih dana u marini Betina na otoku Murteru. Večernji list doznaje da je od tamo netragom nestala luksuzna jahta Sunseeker 115 koja je bila na popisu “zamrznute” imovine sankcioniranih ruskih tajkuna od strane Europske unije, SAD-a i Velike Britanij…
SIGURNOSNA SRAMOTA Za nestanak zaplijenjene jahte uključenima prijeti do 5 godina zatvora!
Još nije u potpunosti jasno što se dogodilo sa zaplijenjenom jahtom ruskog oligarha koja je nestala sa suhog veza marine u Betini na otoku Murteru. Poznato je da je jahta Irina Vu oligarha Ališera Usmanova isplovila 6. listopada, a tri dana poslije uplovila u tursku luku Didim. Hrvatske vlasti za
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.