3 min. čitanja

Butković obišao radove na projektima u Ninu i Privlaci: "Skraćivanje plovnog puta za 11 milja znači preporod!"

Butković obišao radove na projektima u Ninu i Privlaci: "Skraćivanje plovnog puta za 11 milja znači preporod!"
Foto: Plovput

PRIVLAKA/NIN - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas radove na projektima u Ninu i Privlaci, koje sufinancira njegovo Ministarstvo.

Među njima su i radovi na projektu proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, vrijedni su više od 2,3 milijuna eura, a dovršetkom tih radova povezati će se Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa.

Prije više od 10 godina razvila se ideja i započelo se sa radnjama potrebnim za realizaciju ovog zahvata, da bi u ožujku 2022. Pomgrad inženjering konačno započeo sa izvođenjem radova na proširenju i produbljenju Plovnog kanala Privlački gaz. Direktor Plovputa, Mate Perišić pojasnio je što će to značiti za plovnost:

- Skraćuje se za 11 milja i značit će preporod za ovaj kraj uz veću sigurnost prometa. Zamislite koliko će to uštedjeti vremena, goriva i živaca u plovidbi.  Investicija je 16 milijuna kuna – od toga 40 posto Plovput, 42 posto ministarstvo, a ostatak financiraju Općine i Županija.

Butković o odbjegloj jahti: “Nije točno da nije imala upisano ograničenje!”
Nije točno da nestala jahta u registru nije imala upisano nikakvo ograničenje rekao je ministar Oleg Butković odgovorajući na novinarske upite o o ruskoj jahti koja je nestala iz marine u Betini. - Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjeni…

Perišić je istakao da se ipak očekuje povećanje troškova jer su cijene svega otišle u nebo.

- Nadamo se završetku projekta iduće godine u ožujku i tada ćemo napraviti rekapitulaciju svih troškova – zaključio je Perišić.

Dovršetak radova predviđen je za ožujak iduće godine.

Butković je obišao i lokacije radova na sanaciji mulova u luci Nin te radove u Sabunikama. Na gatu u Privlaci svečano je otvoren i spomenik privlačkim sabunjarima, a potom i novi dječji vrtić „Sabunić“ u koji je upisano ukupno 75 djece u tri vrtićke i jednu jasličku skupinu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: POVEZIVANJE ZADARSKOG I VELEBITSKOG KANALA Produbljuje se i proširuje kanal Privlački gaz
Radovi na proširenju i produbljenju plovnog kanala Privlački gaz odvijaju se planiranom dinamikom. Plitki je to pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između obala kopna i otoka Vira. Ovim važnim pomorskim projektom, povezat će se Zadarski i Velebitski kanal…
PRIVLAČKI GAZ Potpisani ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci | | Morski HR
U Privlaci su danas potpisana dva vrijedna ugovora, Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza i Ugovor o
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.