3 min. čitanja

Brutalno iskrena ispovijest splitskog kuhara: "Odustajem od Splita koji kaska i za Šibenikom, vlasnici samo žele lovu i to odmah!"

Brutalno iskrena ispovijest splitskog kuhara: "Odustajem od Splita koji kaska i za Šibenikom, vlasnici samo žele lovu i to odmah!"
Foto: Facebook

Mario Mandarić poznati je hrvatski kuhar koji se na pragu tridesete godine našao na Forbesovoj listi, što dovoljno govori o sposobnostima ovog 31-godišnjeg Splićanina. Zvanjem kuhar, ali uz njega bi još dodali titulu velikog humanitarca, čiji je rad prepoznat diljem svijeta.

Ovaj splitski kuhar je poznat po tome što nema dlake na jeziku. Uvijek će kazati svoje mišljenje, bez obzira svidjelo se to nekome ili ne, pa je tako za Dalmaciju danas brutalno iskreno ispričao neke stvari koje se doista i neće svidjeti nekima.

Odustao je od Splita, kaže i okrenuo se drugim idejama te je zajedno s kolegom otvorio dvije kućice na zagrebačkom Adventu.

Ispričao je i zbog čega se nije odlučio uložiti u splitsku adventsku priču.

- Zagrebački advent je ipak zagrebački advent. Proglašen je najljepšim u Europi, a tako i je. Ponos je biti dio toga. Ipak je na višoj razini od Splita. Te kućice u Splitu su par kvadrata, a naše su oko 20 kvadrata - iskreno će Mario.

Okrenuli smo se hrvatskoj kuhinji. Kaže nam da nije poznata u svijetu.

- Živio sam dugo na Tajlandu. Tamo ne znaju ni za Hrvatsku, kamoli za našu kuhinju. Znaju za Jugoslaviju. Sjećam se jednog restorančića, koji je imao jugoslavenski doručak u ponudi. Dobio bi neku prženu slaninu, cigaru i šuter rakije. Mi imamo dosta specifičnu kuhinju. Ovo ljeto sam radio lešo meso. Dosta ljudi se žalilo kako možemo govedinu prikuvat. Da ona mora biti rare, a ne možeš im objasniti da je to tako - govori.

Foto: Facebook

"Dalmatinska kuhinja ne postoji, samo je jedno jelo izvorno, a u Splitu nema di šta pojest!"

Još je dodao nešto što će se sigurno dopasti dijelu Dalmacije.

- Mene u Dalmaciji smatraju nekim kvislingom kuharstva i izdajnikom, jer govorim da dalmatinska kuhinja ne postoji. Jedino jelo koje je pravo dalmatinsko, koje nije imalo utjecaj od nikoga tko nas je osvajao, je soparnik - bez dlake na jeziku kaže Mandarić.

I na pitanje o splitskoj gastro sceni dao je brutalno iskren odgovor.

- Jedan od bitnijih razloga zašto smo odlučili preseliti u Zagreb je zato što u Splitu nemamo di šta pojest. Imaš doslovno dva ili tri restorana koja su dobra, ali opet to nije razina na kojoj bi trebalo biti. Mislim da se pokreće nešto, ali vidjet ćemo što će biti na kraju od toga. Split kaska za ostatkom Hrvatske, ali i za Šibenikom rekao bih - smatra Mandarić.

Ispričao je ovogodišnje iskustvo.

- Radio sam ove godine u jednom poznatom splitskom restoranu. Trebali smo dobiti Michelinovu zvjezdicu sljedeće godine, ali ništa od toga. Vlasnici u Splitu samo žele lovu i to odmah, ne razumiju mnoge stvari, a neki od njih su i redikuli. Tko se god ističe, mora raditi samo sezonski. A ako radi samo sezonski, mora zaraditi lovu da bi moga preživiti zimu. Dosta je kontroverzno u Splitu, dok se u Zagrebu radi cijelu godinu - poručuje.

Ispričao je i još jednu pomalo nevjerojatnu informaciju.

- Gostovao sam na Masterchefu i predstavljao restoran u kojem sam radio. Uz to sam išao po nagradu Chefs choice awards, koju sam dobio kao najbolji kuhar. U Zagrebu sam bio šest dana i to mi je vlasnik odbio od plaće. Ne vidi dalje od svog nosa, a tako su manje više svi u Splitu. Svi bi ovce i novce, a to ne ide. Ja se nadam da će se tu početi ubrzo nešto pokretati, ali zasad odustajem od Splita - jasno će Mandarić.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.