1 min. čitanja

Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas - Predavanje o malim plovećim gradovima

Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas - Predavanje o malim plovećim gradovima
Foto: Depositphotos

SPLIT - Dr. sc. Mirko Sardelić održat će u četvrtak 18. travnja predavanje "Brodovi kao ploveći gradovi od renesanse do danas". Predavanje će biti u hotelu Park u Splitu s početkom u 18 sati, u organizaciji Rotary Cluba Split.

Dr. sc. Mirko Sardelić, viši znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU koji se usavršavao se na sveučilištima Cambridge i Sorbonne, a potom bio Fulbrightov stipendist na Sveučilištu Columbia u New Yorku održat će predavanje posvećeno renesansnim brodovima, tehnologiji njihove izrade i održavanju, bićima i predmetima na njihovim palubama, kabinama i spremištima, te naposljetku, međukulturnoj razmjeni predmeta, ideja i emocija koja se na njima i posredstvom njih događala.

Predavač je niz godina posvetio proučavanju procesa koji se događaju pri dodirima različitih kultura, ponajviše na prostoru Mediterana i euroazijske stepe. Oba ova prostora bila su kroz povijest izrazito obilježena (dobrovoljnim i prisilnim) migracijama i razmjenom. Kad se susretnu pripadnici različitih kultura, međusobno razmjenjuju predmete, ideje, tehnologije, živa bića (taoce, robove, radnike…), ali i emocionalne sadržaje.

Renesansni brodovi bili su poput malih plovećih gradova: imali su svoje „zidine“ i unutarnju arhitekturu, hijerarhiju, privatne i javne prostore, oružje za obranu, kanalizaciju i ventilaciju, robne i prehrambene zalihe te, najvažnije, svoje (željene i neželjene) „stanovnike“ koji su plovili zajedno u vrlo skučenim prostorima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.