2 min. čitanja

BRODOSPLIT DEMANTIRA Kemikalac koji je u 3. Maju nismo dovršili, ne zbog financija, već invazije na Ukrajinu

BRODOSPLIT DEMANTIRA Kemikalac koji je u 3. Maju nismo dovršili, ne zbog financija, već invazije na Ukrajinu
Foto: Morski HR

Brodosplit je odlučio demantirati vijest o prekidu suradnje između Brodosplita i stranog naručitelja društva Viterlef Management Ltd, registriranog na Britanskim Djevičanskim otocima, kojeg se povezuje s financijskim poteškoćama splitskog škvera uzrokovanih problemima financiranja zbog Više sile.

Kako kažu u Brodosplitu, ugovor je zaključen s off shore kompanijom, iza čijeg vlasništva se nalaze ruski državljani. Na osnovu zaključenog ugovora, u škver je prošle godine iz Brodotrogira dotegljen chemical tanker ‘Onega Gulf’.

Posao obnove 'chemical tankera' se odvijao sukladno ugovoru unatoč činjenici da je bilo nekoliko slučajeva da je Brodosplitova poslovna banka koja posluje u Hrvatskoj i pri tome vrši zakonom propisane provjere vezane uz sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma zaustavila plaćanja koja je naručitelj posla vršio preko svoje poslovne banke u Singapuru.

Kad je započeo rat invazijom Rusije na Ukrajinu, Uprava Brodosplita je izvršila procjenu utjecaja rata i najavljenih sankcija na ugovorene poslove, te utjecaj na poslovanje. Kako se u navedenom ugovoru radilo o naručitelju čvrsto povezanom s Rusijom, Brodosplit je iskoristio svoje ugovorno pravo i zaustavio obavljanje posla dok naručitelj ne dostavi odgovarajuće instrumente osiguranja plaćanja sukladno ugovoru.

Stoga su netočne insinuacije da tanker odlazi zbog 'Brodosplita', uz činjenicu da je vrijednost izvršenog posla veća od naplaćenog iznosa. I da su znatni dodatni troškovi zbog stajanja, a koje Brodosplit uredno plaća sve vrijeme, poručuju iz splitskog škvera.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodogradilište 3. Maj ugovorio radove na kemijskom tankeru i osigurao zaposlenost u 2023.
Brodogradilište 3. Maj ugovorilo je dovršetak gradnje tankera za prijevoz kemikalija, nosivosti 45.000 tona za tvrtku Viterlef Management te je, s tim i drugim ugovorenim poslovima, osigurana popunjenost kapaciteta u sljedećoj godini, a pregovara se o novim poslovima. Rekao je to za Hinu p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.