2 min. čitanja

Brnjac: "Ono što smo mi napravili, druge zemlje na Mediteranu vide kao put uspjeha i održivosti turizma"

Brnjac: "Ono što smo mi napravili, druge zemlje na Mediteranu vide kao put uspjeha i održivosti turizma"
Foto: Twitter

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u ponedjeljak je u Tuheljskim Toplicama na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika rekla da visina paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače ovisi o jedinicama lokalne samouprave, koje same odlučuju hoće li ga povisiti ili ne.

Nakon najave nekoliko gradova, među ostalima Zagreba i Splita, da će paušalni porez za iznajmljivače povećati na maksimalni iznos od 199 eura, ministricu su novinari upitali po kojem je kriteriju određen maksimum od 199 eura za paušal.

- To su bili prijedlozi čelnika jedinica lokalne samouprave, na njima je hoće li ih oni podignuti ili neće, mogu sve ostaviti kako je bilo dosad, to svaki grad za sebe odlučuje. Zato donosimo novi Zakon o turizmu, koji se donosi na temelju egzaktnih činjenica, odluke se donose na temelju konkretnih brojki i podataka koje će utjecati na turistički sektor - odgovorila je Brnjac te rekla da joj je drago da cijeli turistički sektor podržava novi Zakon o turizmu i smjer hrvatskog turizma prema održivosti. Ujedno, dodala je kako se pitanje neoporezive napojnice riješilo, i ona će s 1. siječnja 2024. godine iznositi 3360 eura.

- Ono što me posebno veseli je da je cijeli turistički sektor prepoznao naš put važnosti održivog turizma. Naša reforma sastojala se od niza koraka gdje je jedan od glavnih ciljeva razvoj cjelogodišnjeg turizma. Za tranziciju i ostvarenje ciljeva osigurano je 1,3 milijarde eura - kazala je Brnjac.

Hrvatska Vlada, naglasila je, pokazala se kao pouzdan partner turističkom sektoru. Najavila je kako je pred svima zadatak da se ide prema još većoj kvaliteti ukupne turističke ponude koja će rezultirati održivošću našeg turizma.

- Ono što smo mi napravili, u to sada kreću druge zemlje na Mediteranu jer vide da je to put uspjeha i održivosti turizma, zaključila je ministrica Brnjac.

- Smatramo da se, ako ništa drugo, trebalo uzeti neke kategorije u obzir, jer nemamo baš svi luksuzne kuće za odmor, tu je puno apartmana s manjim kapacitetima i njih će to puno više pogoditi, oni ne mogu postići cijenu kao jedna luksuzna kuća za odmor, recimo - rekla je Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre.

- Trebalo je smisleno odmah napraviti distinkciju između ležajeva koji čine popunjavanje budžeta kućanstava i onih iznajmljivača kojima je to osnovni, core, biznis. U konačnici na tragu smo i da uvedemo i prihod po kućanstvu, kao što vidimo. Vidimo da dosta stvari koje je trebalo napraviti nije napravljeno. Mislim da će povećanjem paušala ponovno patiti oni s najnižim primanjima i oni kojima su ti novci potrebni za prehranu i plaćanje tekućih računa - istaknuo je Aljoša Vitasović, voditelj Katedre za turizam, FET "Dr. Mijo Mirković, Pula.

- Povećanje je bilo nužno jer je trebalo kompenzirati dio koji nam nedostaje i ići u jačanje infrastrukture vrtića za djecu, plaća teta u vrtiću, naći prostora za rast tih plaća - rekao je Aldo Rojnić, pročelnik za financije Grada Pule, prenosi HRT.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.