2 min. čitanja

Britanski mediji o priči s Morskog HR: “Američka vojska u panici zbog ulova hrvatskog ribara”

Britanski mediji o priči s Morskog HR: “Američka vojska u panici zbog ulova hrvatskog ribara”
Foto: Screenshot

Nije trebalo dugo da priča o misterioznom uređaju američke vojske kojeg je pronašao ribar Darko Kunac i njegovom prkosu, ali i velikom poštenju, pobudi zanimanje i svjetskih medija. Najčitaniji internet portal na svijetu, britanski Daily mail tako citira Morski HR i piše: “Hrvatski ribar se našao licem u lice s američkom mornaricom nakon što je slučajno izvukao misterioznu napravu iz mora”.

“Darko Bigava ribario je na Elafitskim otocima, kraj južne obale Hrvatske, kad je izvukao predmet – koji se sastojao od velike narančaste kutije s metalnim učvršćenjima na oba kraja. Bigava je slike uređaja objavio na društvenim mrežama u pokušaju identifikacije objekta, a kratko vrijeme kasnije na njegov mobilni telefon nazvala ga je američka mornarica i zatražila povratak. Najprije je pokušao identificirati objekt kako bi od vlasnika zatražio 3000 dolara za popravak mreža koje su uništene prilikom zaplitanja uhvaćenog objekta.

Objavio je slike putem Interneta i kontaktirao lokalni portal Morski HR i priča je počela kružiti. Na kutiji se nije mogla iščitati gotovo nikakva informaciju o tome tko je posjeduje, osim naljepnice za dostavu DHL-a, pričvršćenu sa strane. Kad su novinari iz Morskog pratili paket, otkrili su da potječe iz NASA-inog svemirskog centra Stennis u Mississippiju. Izvezen je iz SAD-a 20. studenoga prošle godine, a prije toga krenuo je prema Zagrebu preko Njemačke, odakle je stigao gotovo tjedan dana kasnije.

Čitatelj je također kontaktirao Morski kako bi izvijestio da je istraživački brod američke mornarice Bruce C.Heezen bio na istom području dan ranije, prateći naprijed i natrag preko vode u blizini otoka Mljeta. Nedugo zatim, Bigava je rekao da ga je američka mornarica kontaktirala na radiju svog broda i zatražila uređaj.

Bigava je je odbio dok mu nije isplaćena naknada za oštećene mreže, potaknuvši niz poruka koje su završile mornaricom pozivom izravno na njegov mobitel. Na kraju je hrvatska obalna straža pristala platiti odštetu, za koju su rekli da će biti nadoknađena od američke mornarice.

Foto: Daily Mail

Uz ugovoreno plaćanje, Bigava je doplovio u blizinu Brucea Heezena i bacio uređaj u more, prije nego što ga je gumenjak s američkog broda pokupio i odvukao.

Tada je Heezen isplovio iz hrvatskih voda i krenuo prema Italiji”, prenosi Daily Mail priču s portala Morski HR.

Nakon Daily Maila, priču na sličan način prenose i drugi britanski mediji, a zanimljiv je naslov tabloida Daily Star u kojem stoji da je “Američka mornarica bila u panici nakon što je hrvatski ribar u mreže uhvatio ‘pakleni’ tajni NASA-in uređaj” ili The World News koji je u naslovu istakao “Hrvatski ribar se sukobio s američkom mornaricom zbog misteriozne kutije.”

Priča se i dalje širi internetskim prostorom, pa smo zbog interesa prije svega hrvatske javnosti poslali ponovljeni upit Ministarstvu obrane Republike Hrvatske s  pitanjem:

“O kakvom se uređaju i ispitivanju opreme radi, a koje ste odobrili američkom vojnom brodu USNS Bruce Heezen, na kojem su bila i dva hrvatska časnika? S obzirom na velik interes naše, a evo kako vidite i svjetske javnosti, molimo odgovor na pitanje: O kakvom istraživanju je riječ?”

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.