5 min. čitanja

MISTERIOZAN UREĐAJ Neobičan ulov ribara kod Mljeta: “Pogledajte rutu američkog vojnog broda dan ranije!”

MISTERIOZAN UREĐAJ Neobičan ulov ribara kod Mljeta: “Pogledajte rutu američkog vojnog broda dan ranije!”
Foto: Darko Kunac Bigava / Wikimedia / Vesselfinder screenshot / Morski.hr

MLJET – Između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj. Plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji. Gotovo ništa.

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže.

Šteta na mrežama 20 tisuća kuna

– Cilu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox – priča nam Darko Kunac Bigava iz Podgore, pojašnjavajući nam da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

– Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknit. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da mogu uzeti podaci i da mogu prominit baterije – detaljno nam pojašnjava i zaključuje da i njega zanima tko je to tamo ostavio, da zna adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.

Dva su samo natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Stvari postaju zanimljive…

Nije trebalo dugo od objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao. Dan ranije na adresu našeg portala stiže jedna zanimljiva poruka:

– Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u – napisao je jedan čitatelj.

Foto: Vesselfinder / Screenshot
Foto: Vesselfinder / Screenshot

I doista, ovaj specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci i kao što smo već pisali, to je Lenčev 40. projekt za Američku ratnu mornaricu. Ove neobične manevre najprije smo pripisali mogućim provjerama navigacijskog sustava nakon redovitog remonta i nismo im pridavali veću važnost. A onda je pronađen misteriozan uređaj kojem svi pokušavaju doznati značenje i kome zapravo pripada?

U komentarima po društvenim mrežama stručniji napominju kako je moguće da se radi o nekakvom stacionarnom oceanografskom instrumentu, moguće da je strujomjer i/ili uređaj za izmjeru temperature i saliniteta.

Vojni stručnjak: Moguće i da je uređaj za podvodnu komunikaciju

Opet neobično; putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja, na metalnim dijelovima nema hrđe i čini se kao da je vrlo nedavno ostavljen/izgubljen u moru, oznake DHL dostavne službe potvrđuju dostavu iz Zagreba prema Rijeci 20. studenog 2019. Osim svega ovoga, USNS Bruce Heezen je specijalizirani višenamjenski vojni istraživački brod, koji podupire flotna djelovanja američke Ratne mornarice.

Pitali smo stručnjaka koji je radio na tehničkim sustavima i bivšeg djelatnika Hrvatske ratne mornarice, o čemu se ovdje radi?

– Čini da se doista radi o mjernom instrumentu. Na prvi pogled, jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ukoliko je ovo vojno – pojašnjava nam i upućuje na stranice kompanije koja proizvodi ovakve uređaje i stranice koje pojašnjavaju ovaj dio o podvodnoj komunikaciji.

Možda služi podvodnoj komunikaciji s podmornicom ili nekakvim ronilicama?

– Da, ali sumnjam da bi to baš bacali u ribolovno područje. Osim ako to nije označeno u peljaru, onda zašto ne? Možda naši imaju nešto s tim. Uostalom, Split i Lora su NATO luka za odmor otkako je zadnji put bila tamo cijela američka flota s nosačem zrakoplova. Ovo je zasigurno seizmički senzor. Ne vidim da bi moglo bit išta pametnije. Uostalom, ako je na ovoj oznaka TC-2, to znači da postoji još najmanje jedna “TC-1” sonda ili u moru ili su je skupili, a možda ih ima i još – komentira slučaj bivši djelatnik u HRM-u.

– Ipak, vojska može koristiti kao ispomoć civilnim strukturama, npr. Jer svi ti državni instituti su kratki s novcem. Pa u toj teoriji ako je to bacio i vojni brod, ne mora biti striktno vojno. Kao što je naša mornarica sudjelovala u čišćenju Marjana ili zrakoplovstvo daje helikopter za hitan medicinski prijevoz. Samo kod Amerikanaca nikad nije besplatno, ali može biti drastično jeftinije. Usput bi to njima mogla biti vježba polaganja podvodnih sondi. U ovom slučaju će naučiti da se takvo što ne baca u ribolovno područje – kaže pomalo šaljivim tonom.

– Izgleda da ovi uređaji idu u paru, pa si mjere udaljenost međusobno. Moguće je da mjere klizanje podmorskog tla. Na ovoj poveznici se mogu naći tehničke specifikacije takvih modula koji idu na drugu stranu, a koja se ne vidi na slikama. Prema ovim specifikacijama, taj uređaj može mjeriti lokaciju u točnosti +- 0.02m, precizniji je od GPS-a. To je HIPAP – acoustic underwater positioning and navigation systems čiji je vijek trajanja baterije je 16-102 dana ovisno o režimu rada transpondera. U principu služi za podvodnu navigaciju podmornice ili rovera na dnu mora, ali i pomorsku navigaciju općenito. Dakle, ovisno o senzorima koji se dodaju na jedan kraj kućišta, uređaj može poslužiti za komunikaciju i/ili mjerni senzor za precizno određivanje položaja. Dakle može biti bilo šta. Uređaj sprema podatke sa svojih senzora kod sebe i to se akustičnom podvodnom komunikacijom može očitati ili poslati drugoj sondi – zaključuje ovaj vojni stručnjak.

Osim legitimnog pitanja što taj uređaj radi tu gdje je pronađen i u čijem je vlasništvu, nakon svega navedenog, postavlja se pitanje, zašto je takav američki vojni brod nakon remonta u Rijeci radio ovakve manevre u našim teritorijalnim vodama i to daleko od Rijeke, na južnom Jadranu?

Odgovore na ovo pitanje poslali smo na adrese Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Objavit ćemo ih, čim ih dobijemo. U međuvremenu, pogledajte u galeriji o čemu se radi.

Jurica Gašpar

Prev 1of13 Next

PROČITAJTE JOŠ:

USNS „Bruce C. Heezen“ – Lenčev 40. projekt za Američku ratnu mornaricu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.