>
  2 min. čitanja

Boškarini - dobroćudni divovi - mogu težiti i 1.500 kilograma

Boškarini - dobroćudni divovi - mogu težiti i 1.500 kilograma
Foto: Wikimedia

ISTRA - Odrasli volovi dosežu težinu od 1.000 pa sve do 1.500 kilograma. Razgledati se mogu na Kamenjaku, a do farme se dolazi stazom tradicije koja prikazuje važnost stočarstva za očuvanje prirode.

Pedesetak metara od istarske farme na Donjem Kamenjaku nalazi se ograđeno područje s otvorenom štalom na kojemu boravi sedam istarskih goveda - boškarina - četiri krave i tri vola.  

Javna Ustanova Kamenjak ih je nabavila uz pomoć Agencije za ruralni razvoj, a o njima cjelogodišnju brigu vodi OPG Mezulić, piše Istra24.

Glavni cilj ovog projekta nabave boškarina unaprjeđenje je poljoprivrede i stočarstva. Također, služi za predstavljanje ove autohtone hrvatske pasmine specifične za Istru brojnim turistima koji posjećuju Donji Kamenjak.

Boškarini pripadaju skupini krupnih goveda podolskoga tipa. Odrasli volovi dosežu težinu od 1.000 pa sve do 1.500 kilograma.

Čini se kako u hijerarhiji istarskih goveda pravo prvenstva pri hranjenju imaju volovi. Krave jedu tek nakon njih. Pošto smo još uvijek u kalendarskoj zimi i nema dovoljno vegetacije, boškarini na pašu idu tri puta tjedno, a ostatak prihranjivanja se odvija u štali.

JU Kamenjak uspostavila je stazu tradicije koja vodi do farme boškarina i istarske farme koja je poznata po agroturizmu. Na stazi je prikazana važnost stočarstva za očuvanje raznolikosti krajobraza i staništa, ali i poljoprivrede.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Škola za pastire
U Italiji počinje besplatna škola za pastire, no Hrvati mogu zanat istesati i u domovini. Kada bi za tim postojao interes.. U Italiji uskoro počinje prva škola za pastire. Kako ošišati ovce, kako se prema njima ponašati, sve će to polaznici naučiti potpuno besplatno jer školu u Apeninima
Tajna iznimne kvalitete mesa istarskog goveda, boškarina
Europska komisija je, kako smo već ranije pisali, u Službenom listu Europske unije objavila da je Meso istarskog goveda, boškarina, dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time Hrvatska ima čak 37 p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.