2 min. čitanja

Tajna iznimne kvalitete mesa istarskog goveda, boškarina

Tajna iznimne kvalitete mesa istarskog goveda, boškarina
Foto: Wikimedia

Europska komisija je, kako smo već ranije pisali, u Službenom listu Europske unije objavila da je Meso istarskog goveda, boškarina, dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Time Hrvatska ima čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, a nalazi se na visokom sedmom mjestu među državama članicama.

Meso istarskog goveda boškarina i Samoborska češnjovka su dva nova hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u Europskoj uniji
Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 21. studenog 2022. godine objavila da je Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podri…

Da je meso istarskoga goveda iznimno kvalitetno odavno se zna. Dobrobiti su višestruke.

- Mislim da bi sad, s tom europskom zaštitom, trebalo još to dignuti na viši nivo kao što ima, ne znam, Francuska, Španjolska i tako dalje, imaju neke pasmine kod kojih steak od 25, 30 deka košta 200 kuna - kaže uzgajivač Aldo Štifanić iz Višnjana.

Istarsko govedo uzgaja oko 130 stočara, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ali i u slovenskom dijelu Istre. Svi su oni obuhvaćeni ovom zaštitom. No, da bi dobili oznaku izvornosti moraju zadovoljiti stroga pravila: od prehrane i uzgoja goveda, do plasmana mesa.

- Što se tiče specifikacije, istarsko govedo mora biti rođeno u uzgojnom području, mora biti ovdje zaklano, rasijecano, pakirano i mora se vršiti distribucija iz tog područja - napominje Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

Specifikacijom je primjerice određeno i da svježe meso istarskoga goveda mora sazrijevati najmanje 15 dana.

- Uvjeti suhog zrenja mesa su na temperaturi od 2 do 4 stupnja Celzijusovih. Bitno je održavati temperaturu stalnom, održavati vlagu od 85 % - ističe voditelj projekta zaštite Edmondo Šuran.

Takvo je meso svjetloružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto masnim tkivom, aromatično. I iznimno je traženo u našim konobama i restoranima.

- Meso boškarina je uglavnom odležano meso, u suhom ili mokrom zrenju od 15 do 42 dana. To meso je mekano, fino, ukusno, može se napraviti svakakve specijalitete - kaže pulski ugostitelj David Boljun.

Početkom 90-ih istarsko je govedo bilo na rubu izumiranja, a danas ih ima oko 2000. Upravo je uzgojem radi konzumacije - spašeno od nestanka, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.