2 min. čitanja

Škola za pastire

Škola za pastire
Foto: Unsplash

KRK - U Italiji počinje besplatna škola za pastire, no Hrvati mogu zanat istesati i u domovini. Kada bi za tim postojao interes..

U Italiji uskoro počinje prva škola za pastire. Kako ošišati ovce, kako se prema njima ponašati, sve će to polaznici naučiti potpuno besplatno jer školu u Apeninima financira Europska Unija.

Iako primaju samo šestero ljudi, javilo im se na stotine Talijana koji se žele vratiti tradicionalnim zanimanjima, ali i besplatno živjeti u nacionalnom parku.

Prvi korak za talijansku školu je prijava i to ide u nekoliko klikova. Za početak se prima šestero polaznika, koji će mjesec dana u apeninskim planinama kroz teoriju i praksu učiti za pastira.

Mirjenko na Krku brine o tri stada

Mirjenko je na Krku životinjama okružen odmalena. On nije završio školu za pastira, već za bravara. Ali biti pastir, to je, kaže, ljubav. A ljubav mora biti uzajamna. Inače ništa od toga.

- Ja neki put dođem tu u zoru. Sve zavisi kakva je situacija. Svaki dan je drukčiji. Ako je sve u redu onda mogu spavat i do osam sati - govori Mirjenko Mrakovčić.

- Kod blaga se mora poć. Nema petka, nema svetka, nema subote, nema nedjelje. Obavezno morate bacit oko na svaku pojedinačno i svaku pojedinačno gledat, ako se ne ponaša kako spada onda nešto nije u redu - govori.

I dok Talijani svih zanimanja, masovno žele svoj posao zamijeniti onim na pašnjacima, Hrvati neće ni za tisuću eura. Zapošljavaju se pastiri iz Indije, Makedonije, Rumunjske. A oni domaći - pastiri su jer su to bili njihovi djedovi i očevi.

Mirjenko svakodnevno brine o tri stada. Uz krave, ima konje i magarce.

Životinje nanjuše svog pastira

Kad se magarci izgube, nema druge nego u potragu, koja brzo završava, jer koliko god da su ponekad pravi magarci, svom pastiru će se odazvati, prenosi Danas.hr.

- Ovo je blago uvijek na slobodi. Ali svejedno, treba ga dohranjivati i paziti - govori Mirjenko koji životinjama dovozi vodu i sijeno.

No na redu je najvažniji test. Ako životinje ne žele svojevoljno doći na poziv pastira ili pastirice, neće pomoći nikakve škole. A kako Miljenko kaže, uz njega bi se lako naučilo biti pastir za nekih 15 dana.

I to je možda jedan od najljepših komplimenata. Jer koliko god svi u poslu željeli odobravanja - ovdje ne pale ulizivanja. Krave, konji i magarci jednostavno nanjuše svog pastira.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

HGSS i HRZ helikopterom spašavali pastira s Biokova | | Morski HR
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz Makarske u petak su pritekli u pomoć jednom pastiru. Naime, u ranim popodnevnim satima stigla je dojava od kolega iz HGSS stanice Dubrovnik,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.