2 min. čitanja

Bljak fest na omišaljskoj Placi privukao brojne goste

Bljak fest na omišaljskoj Placi privukao brojne goste
Foto: Lénárth Kármen / Bljak Fest (Facebook) 

OMIŠALJ - Jednima rasle zazubice, drugima se okretao želudac - festival specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine, Bljak fest, vratio se na velika vrata u kalendar mesopusnih događanja na Kvarneru!

Ova prepoznatljiva i originalna mesopusna manifestacija održana je 28. siječnja na omišaljskoj Placi gdje su postavljeni brojni kulinarski, ali i degustacijski punktovi na kojima su ljubitelji 'bljak gastronomije' uživali u nikad većem, sadržajnijem i raznovrsnijem jelovniku, od kojeg su nekima rasle zazubice, dok se drugima istovremeno okretao želudac.

Na meniju su tako i ovog puta tražene bile delicije poput tripica, a interes je vladao i za mudima od bika te jetrom na žaru, kiselom, kao i maneštrom od nogica. Posjetitelji su mogli kušati i krakove 'na bljak', ali i originalne recepture njivičkog restorana 'Rivica': slatku broskvu, šporkic koji je predstavljala brusketa s krvavicom i toplu pijanduru.

Lokalni su lovci častili pak 'rogima va padeli', a članice i članovi karnevalske udruge Kataroška predstavili su 'zelenu facu' ili, kako su sami rekli – zeli zo dimljenimi rebrimi, njuškami i ušimi od prasca. Svim ljubiteljima slatkih delicija nudile su se poderane gaće, bljak palačinke i broskva s bijelom čokoladom.

Pripremljeno je bilo čak šest tisuća porcija, što bi reć da omišaljsko bljak i nije bilo toliko -bljak!

- Ove godine kuhalo je rekordnih deset ekipa: karnevalske udruge Babani i Omišjanski babani, Rivica, Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, udruga Obitelj za mlade, ribolovno društvo Zubatac, udruga Puntarske užance, Karnevalska udruga Kataroška, Lovačko društvo Šljuka i Udruga za narodne običaje Drivenik koji, uz hranu, s ponosom predstavljaju i Drivenik Brewery pivovaru - otkrila je Andrea Orlić Čutul, direktorica TZ-a općine Omišalj.

Za dobru se atmosferu brinuo Dražen Turina Šajeta, te grupa Fortunal, piše Novi List.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Jegulja na ražnju
Nekada sirotinjska hrana neretvanskih ribara i težaka, postala je danas prvoklasna delicija, za kojom uzdišu mnogi gurmani, ne pitajući za cijenu. Gotovo svaki posjet neretvanskoj dolini, završava s ponekom delicijom ovoga kraja. Ne pojesti neretvanski brujet sa purom, žabe ili jegulju, kao da nisam…


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.