1 min. čitanja

Blamaža TZ Zadar – Krivo preveli letak pa rekli francuskim turistima da svugdje mogu u kupaćim kostimima, osim na plaže

Blamaža TZ Zadar – Krivo preveli letak pa rekli francuskim turistima da svugdje mogu u kupaćim kostimima, osim na plaže
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zadar je poput Dubrovnika odlučio uvesti reda u gradskoj jezgri pa su otiskali plakate na kojima upozoravaju turiste da u gradskoj jezgri ne bi trebali hodati odjeveni samo u kupaće kostime. Obavijest je otiskana na 5 stranih jezika, no turističkoj zajednici omakla se jedna greška u prijevodu pa su francuskim turistima prenijeli potpuno krivu poruku.

– Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru – stoji u poruci na hrvatskom jeziku objavljenoj na plakatu.

Foto: Screenshot

No onima koji su prevodili originalnu obavijest omakla se kardinalna greška u prijevodu poruke na francuski jezik. Umjesto da su zabranili nošenje kupaćih kostima izvan plaže, na francuskom jeziku preporučili su turistima da nose samo kupaće kostime kada nisu na plaži.

– Iako to još nije strogo zabranjeno u Zadru, molimo vas da iskažete svoje poštovanje prema lokalnim kulturološkim običajima i tradiciji tako što ćete nositi samo kupaće kostime kada niste na plaži  – poruka je gostima francuskog govornog područja.

O odluci da se po zadarskoj gradskoj jezgri ne bi smjelo šetati u kupaćim kostimima oglasio se i direktor Turističke zajednice Mario Paleka, piše HRT.

– Naše turiste želimo educirati kako se nalaze u jednom posebnom prostoru, bogate povijesti i baštine, u kojemu hodanje u kupaćim gaćicama nije primjereno. Vjerujem da će oni uvažiti uzuse ponašanja koji ovdje vrijede te ubuduće grad razgledavati u primjerenoj odjeći – kazao je Paleka.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.