3 min. čitanja

Bivši vodnjanski gradonačelnik potrošio 100 tisuća gradskih kuna na zemljišni spor s državom, a onda zemlju iznajmio supruzi na 50 godina za 69 kuna godišnje

Bivši vodnjanski gradonačelnik potrošio 100 tisuća gradskih kuna na zemljišni spor s državom, a onda zemlju iznajmio supruzi na 50 godina za 69 kuna godišnje
Foto: Istra24

Još jedan nevjerojatan slučaj zloupotrebe službenog položaja i privatizacije javne imovine tijekom dugogodišnje vladavine Klaudija Vitasovića i Gorana Pajića u Vodnjanu, otkrivaju kolege s portala Istra24.

Klaudio Vitasović sam je sebi, naime, odnosno vlastitoj supruzi Sanji Vlahović Vitasović, na 50 godina iznajmio 2.000 metara atraktivnog vodnjanskog zemljišta s pogledom na Brijune. Zemljište se nalazi neposredno ispod njegove luskuzne vile!

Grad Vodnjan u srpnju 2016. raspisao je natječaj za zakup poljoprivrednog i građevinskog zemljišta. Više poljoprivrednih, pa čak i građevinskih, parcela iznajmljivalo se na 50 godina.

Tako je Sanja Vitasović Vlahović u rujnu 2016. godine sa svojim suprugom potpisala ugovor kojim je za ukupno 3.468 kuna na 50 godina dobila 2.070 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta. Cijena godišnjeg najma iznosi 69,36 kuna ili 3 i pol lipe po četvornom metru, piše Istra24.

Mega kokošinjac od gotovo tisuću kvadrata

Zemlja se nalazi ispod parcele na kojoj je Vitasović tijekom 2015. i 2016. izgradio velebnu vilu s bazenom. Na dijelu zemljišta nalazi se čak i mega kokošinjac od gotovo tisuću kvadrata.

Vitasović je iznad svoje kuće prisvojio 200 četvornih metara gradske ceste koju je prije toga, kao gradonačelnik, skupo platio geodeti Krešimiru Stojkovskom.

Puno veće zemljište ispod kuće, Vitasović je iznajmio sam sebi iako je znao da Grad Vodnjan nije vlasnik zemlje, odnosno da se za nju vodi pravna bitka koju Grad gotovo sigurno gubi. Štoviše, tijekom gotovo desetogodišnje borbe s državom za te, i neke druge, parcele Vitasović je potrošio desetke tisuća gradskog novca.

Gradski odvjetnik Goran Pajić svoje je tadašnje troškove još na samom početku ovog spora, 2014. godine, procijenio na 27.650 kuna. Primjerice, samo jedna žalba Pajićeva, koji je inače Vitasovićev vjenčani kum, Grad Vodnjan koštala je 7.823 kune. Sud na koncu naložio Gradu Vodnjanu da, osim Pajićevih, plati i parnične troškove Republike Hrvatske u visini od 36.570 kuna.

Ukupni sudski troškovi za Grad Vodnjan popeli su se na više od 100.000 kuna da bi Vitasović onda zemlju oko koje se neuspješno sporio s državom sam sebi iznajmio za ukupan iznos od 3.500 kuna na 50 godina.

Grad Vodnjan se na veću grupu parcela uknjižio na osnovu presude na temelju priznanja 2010. godine. Vodnjanu je vlasništvo priznalo trgovačko društvo Puljanka iako to društvo nije nikad bilo upisano kao vlasnik zemljišta, niti su parcele ikad procijenjene tijekom Puljankine privatizacije.

Dogovor se dogodio u Puljankinoj predterminalnoj fazi Alberta Faggiana. Presude na temelju spornih vansudskih nagodbi ili temeljem priznanja bile su izrazito popularne tijekom "zlatnih" vodnjanskih godina vjenčanih kumova.

Republika Hrvatska je putem DORH-a ustala protiv takvog knjiženja tvrdeći da je zemlja državna. 2014. prvostupanjski Trgovački sud u Pazinu presuđuje u korist Grada Vodnjana, država se žali i dobija drugostupanjski spor, a tu presudu 2020. konačno potvrđuje i Visoki trgovački sud u Zagrebu.

Da stvar bude gora, Vitasović je bio upoznat s činjenicom da je još 2012. sudac Općinskog suda u Puli Saša Javoran Gradu Vodnjanu odredio privremenog mjeru zabrane otuđenja i opterećenja spomenutih nekretnina. Sudac je odredio: dok traje suđenje parcele se ne mogu prodavati ili davati u zakup. Ali uzalud, pravo i pravdu u Vodnjanu određivali su lokalni šerifi.

Na državnoj parceli koju je unatoč sudskoj zabrani prisvojio Vitasović je potom podigao mega kokošinjac s pogledom na Brijune.

Sanja Vlahović Vitasović i njen suprug Klaudio nisu bili raspoloženi za komentar oko zemljišta i kokošinjca.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli kolege s Istre24 upitale su kako gledaju na nezakonito zauzimanje 2.000 metara državnog zemljišta.

- U zemljišnim knjigama na navedenim katastarskim česticama kao vlasnik uknjižena je Republika Hrvatska. Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, smatra se da zemljišna knjiga istinito i potpuno odražava činjenično i pravno stanje nekretnine - službeno su im objasnili iz pulskog DORH-a.

- Vezano za vaš upit o korištenju predmetnih nekretnina, Građansko-upravni odjel ovog državnog odvjetništva poduzima radnje iz svoje nadležnosti, a sve s ciljem utvrđivanja svih činjenica bitnih za zaštitu imovinskih interesa Republike Hrvatske - odgovorili su iz Općinskog državnog odvjetništva Pula.

Državna zemlja je mimo sudske zabrane iznajmljena i Vitasevićevoj susjedi, a zanimljivo je da je na istom natječaju građevinsko zemljište po iznimno povoljnim uvjetima zakupila i obitelj vjenčanog kuma Gorana Pajića.

Naime, bivši gradonačelnik Vitasović je svojoj kumi Evelini Pajić iznajmio od gotovo 2.000 kvadrata za iznos od 90 kuna godišnje ili 4.500 kuna na rok od 50 godina.

Obitelj Pajić je ranije kupila tu parcelu ali ju je onda zamijenila s Gradom jer se otkrilo da ispod nje prolazi magistralni vodovod iznad kojeg je zabranjena gradnja. Nakon što je od grada dobila susjednu parcelu, prvotnu je onda na 50 godina iznimno povoljno iznajmila.

Punih dvadeset godina Klaudio Vitasović i njegov vjenčani kum Goran Pajić javne su resurse koristili za obiteljske privatne interese i u tom su razdoblju stekli golemo bogatstvo, piše Istra24.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.