2 min. čitanja

DRŽ'TE GAĆE! Kreće sustavno rušenje bespravno sagrađenih objekata

DRŽ'TE GAĆE! Kreće sustavno rušenje bespravno sagrađenih objekata
Foto: Rovinj FM

ROVINJ - Jutros je u Rovinju počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata.

- Pojačani inspekcijski nadzori su u Istri, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Obavljeno je više od 100 nadzora, i evo upravo danas je zatvoreno 100. gradilište!, rekao je među ostalim Mikulić, istaknuvši da je zakon jasan i vrijedi za sve. Napomenuo je i da su prije rušenja provjerili dokumentaciju objekata, i u pojedinim slučajevima utvrdili čak i falsificiranu dokumentaciju - kazao je prije prvog rušenja glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

- Podržavamo sva nastojanja Državnog inspektorata da smanji učinke bespravne gradnje te time zaštiti naš teritorij i našu prirodu kao naš naj vrijedan resurs, te još jednom osuđujemo svaki čin bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu izvan građevinskih područja - poručuju iz Grada Rovinja i dodaju:

- Godinama se upozoravalo na posljedice bespravno sagrađenih kuća, vila s bazenom, pa čak i čitavih turističkih kampova i naselja, a koja imaju izravan učinak na prirodno nasljeđe i krajobraz jer se isti nalaze u predjelima čija predviđena namjena nije gradnja i urbanizacija.

Grad Rovinj, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017 do danas Grad Rovinj podnio je preko 200 prijava objekta bespravne gradnje.

Grad Rovinj je, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave iz Istre, potpisao i Deklaraciju kojom se između ostalog od Ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se na taj način omogućilo učinkovito i beskompromisno uredovanje protiv bespravne gradnje u samom začetku - poručuju iz Grada Rovinja.

Rušenje bespravno sagrađenih objekata, konkretno, njih 14, najavljeno je još ranije, i jutros je krenula realizacija. Na području Istre, podsjetimo, u tijeku su pojačani inspekcijski nadzori, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Prema prijašnjim najavama, na području Umaga će se rušiti tri objekta, pet u okolici Rovinja te šest na području Ližnjana.

Glavni državni inspektor Mikulić najavio je daljnje češljanje terena, ali i velika rušenja u Dalmaciji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.