2 min. čitanja

Grad Rovinj prijavio preko 200 objekta bespravne gradnje u pet godina

Grad Rovinj prijavio preko 200 objekta bespravne gradnje u pet godina
Foto: Rovinj FM

ROVINJ - Nakon što je jučer u Rovinju srušena jedna bespravna građevina, iz Grada Rovinja javnosti su se oglasili priopćenjem u kojem navode da je Grad u pet godina podnio više od 200 prijava o bespravnoj gradnji.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

'Obavješteni smo od strane Državnog inspektorata da današnjim danom započinje rušenje bespravno sagrađenih objekata na području Grada Rovinja-Rovigno.

Podržavamo sva nastojanja Državnog inspektorata da smanji učinke bespravne gradnje te time zaštiti naš teritorij i našu prirodu kao naš naj vrijedan resurs, te još jednom osuđujemo svaki čin bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu izvan građevinskih područja.

Godinama se upozoravalo na posljedice bespravno sagrađenih kuća, vila s bazenom, pa čak i čitavih turističkih kampova i naselja, a koja imaju izravan učinak na prirodno nasljeđe i krajobraz jer se isti nalaze u predjelima čija predviđena namjena nije gradnja i urbanizacija.

Grad Rovinj-Rovigno, Istarska županija i istarski gradovi su u bezbroj navrata upozoravali na golem problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištima te diljem cijelog priobalnog pojasa. Od 2017 do danas Grad Rovinj-Rovigno podnio je preko 200 prijava objekta bespravne gradnje.

Grad Rovinj-Rovigno je, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave iz Istre, potpisao i Deklaraciju kojom se između ostalog od Ministarstva traži ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi se na taj način omogućilo učinkovito i beskompromisno uredovanje protiv bespravne gradnje u samom začetku.

Bespravna gradnja sa sobom donosi i čitav niz dugoročnih, trajnih i često bespovratnih posljedica kod infrastrukture i okoliša. Plavljena poljoprivrednih područja su samo jedan od primjera prirodne devastacije u tom pogledu, jer se bespravnom gradnjom zatrpavaju kanali oborinskih voda. Ukoliko se ta praksa smjesta ne zaustavi, biti će sve teže sanirati posljedice devastacije prostora.

Broj ovakvih slučajeva na našem području je nažalost doveo do nepovratne ugroze prostora, no nadamo se da će uklanjanja takvih objekata Državnog inspektorata obeshrabriti moguće buduće bespravne graditelje te na taj način ograničiti njene razmjere.'

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

DRŽ’TE GAĆE! Kreće sustavno rušenje bespravno sagrađenih objekata
Jutros je u Rovinju počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata. - Pojačani inspekcijski nadzori su u Istri, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Obavljeno je više od 100 nadzora, i evo upravo danas je zatvoreno 100. gradilište!, rekao je među ostalim Mikulić, istaknuv…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.