3 min. čitanja

Berba jesenskih plodova, maslina, mandarina i kestena - Kako prepoznati one koji nisu tretirani štetnim sastojcima?

Berba jesenskih plodova, maslina, mandarina i kestena - Kako prepoznati one koji nisu tretirani štetnim sastojcima?
Foto: Freepik

Berba jesenskih plodova - maslina, mandarina, kestena na visokih 25 stupnjeva, ekstremnim sušama, ali i oborinama, općenito kao posljedica klimatskih promjena, sve brže i očitije utječe na uzgoj i kvalitetu. A nedavna afera s pesticidima u mandarinama još nas je jednom upozorila da, ako je moguće, biramo proizvode iz provjerenih izvora.

Zbog dugotrajne konzumacije pesticida i teških metala u hrani te brze hrane i prerađenih slatkiša, odnosno utrke proizvođača za zaradom, na štetu našeg zdravlja, plaćamo golem danak. Tako ne opterećujemo samo zdravstveni sustav, nego cjelokupno svjetsko gospodarstvo. U UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu izračunali su da nas takozvani skriveni troškovi globalnih prehrambenih sustava godišnje stoje čak 10 trilijuna dolara.

Puna tržnica hrane. No kako prepoznati onu koja nije tretirana štetnim sastojcima?

Zbog zabranjenih pesticida uništene mandarine: “20 godina smo ga koristili i sad odjednom da su otrovni”
Pakiranje mandarina iz Hrvatske, koje je bilo namijenjeno izvozu na tržište Srbije, zaustavljeno je nedavno na granici sa Srbijom i naloženo je njegovo uništenje na siguran način zbog pronađenog nedozvoljenog pesticida. Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena kazao je za N1 televizij…

Da ih ne tretiraju pesticidima, proizvođači bi riskirali gubitak usjeva i zarade. Stotine su vrsta pesticida dopuštene u niskim dozama, pa proizvođači ne moraju razmišljati o tome da će tu cijenu poslije platiti: potrošač, ali i njegov poslodavac, kao i država tijekom liječenja.

Jabuka je tijekom rasta tretirana pesticidima oko 20 puta. Zbog dugotrajne izloženosti pesticidima ne trpi samo zdravlje ljudi, nego svjetsko gospodarstvo. U UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu izračunali su da zbog nezdrave hrane gubimo čak 10 posto svjetskog BDP-a.

Umor, lezije jetre, dugotrajni kašalj, astma, različite metaboličke bolesti upućuju na dugotrajnu izloženost pesticidima - primjećuje doktorica Čilić.

- Trovanje pesticidima ne možemo izbjeći jer se pesticidi nalaze u ukupnom hranidbenom lancu. Posljedice toga svega su definitivno na zdravlje, na izostanke s posla, na dijagnostiku, terapije - istaknula je za Dnevnik Branislava Čilić, specijalist obiteljske medicine.

Kontrola hrane nikada nije bila rigoroznija, a djelatnici Nastavnog zavoda "Andrija Štapar" nedopuštene kontaminante pronalaze češće nego ikad prije. Testove ne prolazi oko 3 posto uzoraka. Oni se zatim povlače iz prodaje.

- Prije smo radili 50-ak do 70 ak pesticida, a danas radimo preko 600 pesticida. Moramo pratiti trendove što se traži u Europi, ali i znati što se aplicira na hranu u Kini, u Ukrajini i što god se uvozi iz trećih zemalja ne bi li pokrili sve kontaminate koji se mogu naći u hrani - rekao je Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a dr. Andrija Štampar.

Nutricionist Dolibašić naglašava da je 10 trilijuna dolara, na koje upozorava UN, alarmantno visok iznos te da ga možemo smanjiti.

- Dajte ponašajte se odgovorno, birajte hranu koju kupujete. Mi znamo da će vas koštati ako jedete junk food, puno šećera i procesiranu hranu s puno ultraprerađenih trans i hidrogeniraniziranih masti s visokim udjelom soli - naglasio je Branimir Dolibašić, nutricionist.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.