2 min. čitanja

Bavljenac privlači sve veće zanimanje turista

Bavljenac privlači sve veće zanimanje turista
Foto: Boris Kačan

Otok Bavljenac prekrivaju suhozidi koji oblikom i rasporedom podsjećaju na papilarne linije. Takav izgled u kombinaciji s ovalnim oblikom otoka pridonosi izgledu otiska prsta što ga čini posebnim.

Diljem svijeta razasuti su raznoliki otoci koji su svojim oblicima privukli pažnju brojnih promatrača. Kako u Hrvatskoj većih i manjih otoka ne manjka, tako ne nedostaje ni zanimljivosti vezanih uz njih.

Otočić Galešnjak u obliku srca već je privukao veliku pažnju domaće i svjetske javnosti, ponajviše zahvaljujući svemoćnom Googleu. No ovaj otok samo je jedan od mnogih koji još nisu stekli popularnost, a svojim su oblikom ili nekom specifičnošću to ipak zaslužili.

Jedan od njih nalazi se u šibenskom arhipelagu. Zanimljiv je po tome što podsjeća na otisak prsta, no takav izgled ne može zahvaliti samo prirodi. Otok Baljenac, ili Bavljenac, prekrivaju suhozidi, koji svojim oblikom i rasporedom podsjećaju na papilarne linije. Takav izgled s oblikom otoka, koji je ovalan, doprinosi izgledu otiska prsta.

Otok je nenastanjen, dug je oko 500 metara, a površina mu iznosi samo 0,14 četvornih kilometara. Na tako malom prostoru 'natiskano' je oko 23 kilometra suhozida. Njih su u poljoprivredne svrhe podigli stanovnici obližnjeg otoka Kaprija, prenosi portal Turističke priče.

Postoji inicijativa za uključenje ovog otoka na popis svjetske baštine UNESCO-a na kojem se već nalazi deset kulturnih i prirodnih lokacija iz Hrvatske.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Daily Mail uz fotografiju od Borisa Kačana piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta | | Morski HR
O nevjerojatnom nenaseljenom hrvatskom otoku koji izgleda kao divovski otisak prsta - zahvaljujući nevjerojatnoj mreži suhozida koju su izgradili lokalni farmeri u 19. stoljeću piše Daily Mail, koji
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.