2 min. čitanja

FOTO Satelit snimio odlomljeni ledenjak s Antarktike, površine 4 najveća hrvatska otoka zajedno

FOTO Satelit snimio odlomljeni ledenjak s Antarktike, površine 4 najveća hrvatska otoka zajedno
Foto: Twiter

SVIJET - Ogromni ledeni brijeg koji se prošle nedjelje odlomio od antarktičkog ledenog grebena ima površinu oko 1.550 četvornih kilometara, otprilike kao Krk, Cres, Brač i Hvar zajedno.

BAS je na društvenim mrežama objavio prve satelitske snimke odlomljenog ledenog brijega. Veličina ledene formacije otprilike odgovara površini 4 najveća hrvatska otoka. Istraživači su rekli da ne vjeruju da su klimatske promjene odgovorne za odlomljavanje kao kod nekih slučajeva proteklih godina.

Pukotina u ledenoj ploči, koju su istraživači nazvali Chasm-1, otkrivena je prije više godina i otada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio. Očekuje se da će morska struja odnijeti ledeni brijeg, koji američki nacionalni centar za led tek mora imenovati, uzduž antarktičke obale.

BAS upravlja istraživačkom postajom na ledenom grebenu Brunt na Antarktici. Organizacija je postaju premjestila otprilike 20 kilometara prema unutrašnjosti kontinenta 2016. kako ne bi bila ugrožena odlamanjem velikih ledenih brjegova, poput onih nedavno zabilježenih.

Istraživači borave u postaji u vrijeme antarktičkog ljeta, koje traje od studenog do ožujka, a ostatak godine provedu u britanskom sveučilišnom gradu Cambridgeu, gdje promatraju područje koristeći satelitske snimke koje su izradile ESA i NASA, europska i američka svemirska agencija, i njemački satelit TerraSAR-X. Ledeni greben Brunt jedna je od najpomnije promatranih ledenih ploča na zemlji, prema BAS-u.

Britanski istraživači ledenjaka nastavit će promatrati ledeni brijeg. Istraživači su prošle godine kao razlog za odlamanje 1.200 četvornih kilometara velikog ledenog brijega naveli klimatske promjene, ali ovdje nije takav slučaj, prenosi Index.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Od Antarktike se odlomio ogromni ledeni brijeg
Ogromni ledeni brijeg odlomio se u nedjelju od antarktičkog ledenog grebena Brunt. Istraživači ne vjeruju da su klimatske promjene odgovorne za odlomljavanje. Pukotina u ledenoj ploči otkrivena je prije više godina i otada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio. Veličina led…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.