2 min. čitanja

Antarktičke oceanske struje idu prema kolapsu

Antarktičke oceanske struje idu prema kolapsu
Foto: Unsplash / Ilustracija

Tokovi dubokih voda koji pokreću oceanske struje mogli bi se smanjiti za 40 posto do 2050. čemu pridonosi brzo topljenje antarktičkog leda, kažu australski znanstvenici.

Brzo topljenje antarktičkog leda uzrokuje dramatično usporavanje dubokih oceanskih struja i moglo bi imati katastrofalan učinak na klimu, upozorava novo izvješće.

Prema timu australskih znanstvenika, tokovi dubokih voda koji pokreću oceanske struje mogli bi se smanjiti za 40 posto do 2050.

Struje nose vitalnu toplinu, kisik, ugljik i hranjive tvari diljem oceana. Prethodna istraživanja upućuju na to da bi usporavanje sjevernoatlantskog strujanja moglo uzrokovati hlađenje Europe. Studija, objavljena u časopisu Nature, također upozorava da bi usporavanje moglo smanjiti sposobnost oceana da apsorbira ugljični dioksid iz atmosfere.

Izvješće navodi da je Zemljina mreža oceanskih struja djelomično vođena kretanjem hladne, guste slane vode prema dnu u blizini Antarktike. Ali kako se slatka voda s ledene kape topi, morska voda postaje manje slana i gusta, a kretanje prema dolje se usporava.

Ove duboke oceanske struje na sjevernoj i južnoj hemisferi bile su relativno stabilne tisućama godina, kažu znanstvenici, ali ih sada remeti globalno zagrijavanje, prenosi BBC.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE Golfska struja u Atlantiku nikad nije bila slabija | | Morski HR
Prošli tjedan je u časopisu Nature Geoscience objavljeno da je usporavanje Golfske struje u dvadesetom stoljeću bez presedana i da je vjerojatno povezano s klimatskim promjenama koje uzrokuju ljudi,
Grenlandska ledena ploča blizu je točke topljenja s koje nema povratka
Kada bi se Grenlandski ledeni pokrivač potpuno otopio, globalna razina mora porasla bi za oko 7 metara. Znanstvenici kažu da se približavamo točki s koje nema povratka. Topljenje masivnog ledenog pokrivača jedan je od najvećih izvora porasta razine mora na Zemlji. Djelomično temeljena na…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.