3 min. čitanja

Amerikanci će našim specijalnim pomorskim snagama donirati nove brodice

Amerikanci će našim specijalnim pomorskim snagama donirati nove brodice
Foto: Američka ratna mornarica / Ilustracija

Ako je vjerovati još uvijek aktualnom ministru obrane Republike Hrvatske Mariju Banožiću, Zapovjedništvo specijalnih snaga opremit će se s četiri nove brodice za pomorske specijalne operacije, a prve tri brodice trebale bi stići u prvoj polovici ove godine. Opremu će, prema njegovim riječima, donirati Vlada SAD-a.

- Radi dostizanja pune operativne sposobnosti provedbe pomorskih specijalnih operacija, u prvom razdoblju Dugoročnoga plana razvoja započet će nabava brzih plovila RIB brodica i komunikacijsko-informacijskih sustava za provedbu specijalnih operacija - rekao je Mario Banožić.

Foto: MORH

Naime, cjelovito opremanje specijalnih snaga s četiri RIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini te dostizanja zahtjeva NATO Cilja sposobnosti, priopćio je MORH.

Inače, RIB brodice ili "Rigid Inflatable Boat" su čvrste brodice na napuhavanje, koje se i koriste za brze specijalne operacije.

- Opremanje od ukupno 6,7 milijuna američkih dolara provedeno je donacijom Vlade SAD-a s tri RIB brodice u vrijednosti od 5,1 milijuna USD, dok je Ministarstvo obrane kupnju jedne brodice u vrijednosti od 1,6 milijuna USD provelo 2022. godine”, rekao je ministar obrane i kazao kako se isporuka tri donirane brodice očekuje se u prvoj polovici 2023., dok se isporuka četvrte brodice očekuje u 2024. godini - kaže još uvijek aktualni ministar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NEVJEROJATNO! Nalogom ministra Banožića biskupe besplatno vozikali skupim ratnim brodom | | Morski HR
Ministar Mario Banožić u svibnju je besplatno ustupio skupocjeni ratni brod, kako bi se nadbiskup i biskup nakon zaređenja prevezli iz Hvara u Split. Objavio je to danas portal 24 sata, pozivajući se
Lijenost Banožića i Radmana zbog leta helikopterom do Visa platili smo najmanje 12 tisuća kuna!
Ministri Mario Banožić i Gordan Grlić Radman posjetili su Vis helikopterom, pritom potrošivši više od 12 tisuća kuna samo na gorivo od Splita do tog otoka i natrag, piše Index. Kako je već pisao Morski HR, ove su lokacije inače jako dobro povezane trajektima državne prijevozničke firme Jadrolinije,…
FOTO Pilot paraglidera: Zašto helikopter razvoza ministre preko Visa iznad naših kuća i voze slalom između dronova?
Pilot paraglidera iz Komiže Pino Vojković skrenuo nam je pozornost na nekoliko vrlo opasnih situacija u kojima su se jučer našli stanovnici otoka Visa, a sve to zbog, kako kaže, neodgovornih pojedinaca koji leteći iznad naseljenog područja direktno ugrožavaju, što sebe, što druge. “Upravljaj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.