1 min. čitanja

Američki klimatolog otkrio posljedice klime na hrvatski turizam: "Ovo će postati tropi!"

Američki klimatolog otkrio posljedice klime na hrvatski turizam: "Ovo će postati tropi!"
Foto: Boris Kačan

Američki meteorolog i klimatolog John Toohey-Morales pojasnio je za HRT što se može očekivati za samo nekoliko desetljeća i kakve će to posljedice klima imati na hrvatski turizam.

- I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo „hladi", no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine.

Prijete bolesti zbog vrućina!?

- Imat ćete više toplijih mjeseci, ali u isto vrijeme, kada bude najtoplije, u srpnju i kolovozu, postat će vrlo teško za turiste, čak toliko da će prijetiti bolesti zbog vrućina. Moguće je da će u određenim gradovima u tim mjesecima postati prevruće za razvoj turizma.

More toplije, njegova razina u porastu...

- Zbog klimatskih promjena temperatura mora se mijenja i raste pa bilježimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje razine mora. Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje. No, istovremeno, more će ipak malo ublažavati visoku temperaturu na obali. Pritisak će na nju stoga biti još veći jer će mnogi htjeti pobjeći od vrućine - rekao je John Morales, američki meteorolog i klimatolog u HRT-ovoj emisiji "turizam.hrt".

- I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo "hladi", no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine - rekao je Toohey-Morales.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.