1 min. čitanja

Aktivisti odjeveni u ptice i drveće prosvjedovali za prirodu na COP-u 15

Aktivisti odjeveni u ptice i drveće prosvjedovali za prirodu na COP-u 15
Foto: Pixabay/Ilustracija

Stotine ljudi prkosile su u subotu temperaturama ispod nule i prosvjedovaloe na ulicama Montreala, ovogodišnjeg domaćina samita UN-a o bioraznolikosti, zahtijevajući odlučniji dogovor o zaštiti prirode.

Odjeveni u kostime nalik na ptice i drveće, aktivisti tvrde da se na sastanku na vrhu COP15 neće uspjeti adekvatno odgovoriti na hitnost situacije jer su tisuće vrsta biljaka, insekata i drugih vrsta životinja kritično ugrožene.

- Mi sudjelujemo na pregovorima, vidimo što se događa i to očito nije dovoljno u usporedbi s našim ambicijama i prioritetima - kazala je Esmeralda Wirtz iz udruge Global Youth Biodiversity Network.

- Zato je danas bilo važno biti na ulicama - dodala je.

Izaslanici iz 193 zemlje dogovaraju ispunjenje 24 cilja, među kojima su smanjenje onečišćenja i stavljanje 30 posto kopna i mora pod zaštitu do 2030. godine.

- Vlade su imale godine vremena postići sporazum koji nam treba kako bi spasili bioraznolikost našeg planeta - kazao je Oscar Soria, direktor Avaaza, globalnog građanskog pokreta koji je pomogao u organizaciji subotnjeg prosvjeda.

A oni su COP15 pretvorili u zastoj, rekao je, zabrinut da neće biti dovoljno vremena da se zaključi ambiciozan dogovor prije završetka samita 19. prosinca, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.