1 min. čitanja

Župani jadranskih županija se osvijestili? Žele hitno zaustaviti bespravnu gradnju

Župani jadranskih županija se osvijestili? Žele hitno zaustaviti bespravnu gradnju
Foto: Čitatelj

PULA – Trebale su proći godine i godine da se čelnici jadranskih županija dogovore oko činjenice da je bespravna gradnja nezaustavljiva sila koja ruje sve pred sobom kada je u pitanju hrvatska obala. Zaključci koje će Hrvatska zajednica županija uputiti Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odnose se na zaustavljanje cijepanja (usitnjavanja) poljoprivrednog i šumskog zemljišta, poglavito bez suglasnosti vlasnika zemljišta, te zaustavlja promjene oblika i veličine katastarskih čestica unutar građevinskog područja bez potvrde tijela graditeljstva.

Na prijedlog istarskog župana Borisa Miletića , na 62. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, u Poreču, jednoglasno su prihvaćeni zaključci s ciljem hitnog zaustavljanja bespravne gradnje, koja je posebno izražena u jadranskim županijama, piše Glas Istre. Sjednica je održana 24. svibnja.

Zaključci koje će Hrvatska zajednica županija uputiti Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odnose se na zaustavljanje cijepanja (usitnjavanja) poljoprivrednog i šumskog zemljišta, poglavito bez suglasnosti vlasnika zemljišta, te zaustavljanje promjena oblika i veličine katastarskih čestica unutar građevinskog područja bez potvrde tijela graditeljstva.

Predloženo izricanje novčanih kazni

Također, predlažu propisivanje obveza izricanja novčanih kazni prekršiteljima od strane tijela koje je prekršaj utvrdio te propisivanje obveze prijave bespravne gradnje po službenoj dužnosti.

Nadalje, smatraju da je potrebno uvođenje Državnog inspektorata u ISPU (Informacijski sustav prostornog uređenja) u cilju automatskog javljanja nadležnoj inspekciji svih promjena koje postojeći satelitski snimci (5-dnevno ažuriranje) bilježe u prostoru, kao i spuštanje nadležnosti (ili dijela nadležnosti) Državnog inspektorata na jedinice područne (regionalne) samouprave.

Da naša turistički najuspješnija županija prednjači u bespravnoj gradnji, pisali smo u više navrata, a posebno u članku niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Županije od države traže hitno rješavanje pitanja bespravne gradnje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.