>
  4 min. čitanja

Znanstvenici za klimu: "Zgroženi smo nasiljem policije i zaštitara prema prosvjednicima u Omišlju"

Znanstvenici za klimu: "Zgroženi smo nasiljem policije i zaštitara prema prosvjednicima u Omišlju"
Foto: Dnevnik.hr / Screenshot

OMIŠALJ - Ekološka skupina koja se potpisuje kao "Znanstvenici za klimu", poslala je otvoreno pismo u kojem prosvjeduju, kako kažu, protiv "nasilja" koje su pretrpjeli od policije i zaštitara tijekom svog nedavnog prosvjeda u Omišlju, kad im je plan bio "blokirati terminal", pa je nekolicina prosvjednika neovlašteno ušla preko ograde.

Ovim putem izražavamo svoje gnušanje prema nasilju, koje su aktivistkinje i aktivisti Extinction Rebelliona  (XR) – Hrvatska pretrpjeli od strane policije, privatnih zaštitara i neidentificirane osobe, tijekom prosvjeda  protiv proširenja LNG terminala u Omišlju, održanom 26. kolovoza 2023. Radilo se o klimatskom  prosvjedu, koji je sadržavao mnoge elemente zajedničke mnogim drugim klimatskim prosvjedima,  potpuno uobičajenim u drugim zemljama Europske Unije, kao i ostatka svijeta. Mi, znanstvenice i  znanstvenici, duboko smo uvjereni da u demokratskom društvu svatko ima pravo na miran prosvjed, a  metode policijskog odvraćanja se moraju provoditi unutar zakonom propisanih okvira. Kao Znanstvenici  za klimu, uz jasnu osudu nasilja, izražavamo potpunu podršku ovom, kao i drugim klimatskim prosvjedima,  koje smatramo integralnim i neizostavnim dijelom društvenog dijaloga o sada već galopirajućoj klimatskoj  krizi.

Policija i zaštitari su pokazali svoje potpuno nerazumijevanje karaktera, poruke i ciljeva klimatskog  prosvjeda, a u svom su se nesnalaženju ponijeli na krajnje neprihvatljiv način, grubo narušavajući ljudsko  dostojanstvo aktivistkinja i aktivista. Također, više je nego upadljiva sličnost predmetnog događaja s vrlo recentnom demonstracijom policijskog nasilja protiv aktivista Extinction Rebelliona pri gušenju prosvjeda  u Nizozemskoj, kad su također primijenjeni vodeni topovi i kad je privedeno oko 2400 prosvjednika.  Nažalost, u zadnje vrijeme svjedočimo sve češćim primjerima upotrebe prekomjerne sile, koja prerasta i  u otvoreno policijsko nasilje, kako u svijetu i EU, tako i kod nas. Takvi primjeri indiciraju prerastanje takvog  ponašanja u svojevrsni novi standard policijskog postupanja, usmjeren ka gušenju određenih, očito  neugodnih tonova u demokratkom dijalogu, čemu se vrlo odlučno suprotstavljamo.

No, ovdje želimo naglasiti više razina nasilja, što se odigralo tijekom, ali i nakon konkretnog prosvjeda aktivistkinja i aktivista Extinction Rebelliona u Omišlju, a koje je rezultiralo fizičkim ozlijedama, kao i  psihičkim posljedicama kod nekolicine prosvjednika.

Najviša, apstraktna razina jest nasilje inherentno fosilnim gorivima, ono nasilje čije posljedice sve izrazitije  osjećamo diljem svijeta, pa i kod nas, osobito u zadnjih nekoliko godina. Patrijarhat, kolonijalizam i  kapitalizam, najtemeljniji uzroci klimatske krize, ovdje dolaze do izražaja utjelovljujući se u neposrednim,  nižerazinskim manifestacijama nasilja, kako prema okolišu, tako i prema ljudima, u konkretnom slučaju  prema aktivistkinjama i aktivistima. Najočitiji je aspekt počinjenog nasilja ono kojim je povrijeđen tjelesni  integritet prosvjednika. Upotrebu jakih vodenih topova, agresivno postupanje interventne policije,  zaštitara, kao i neidentificirane osobe, možemo smatrati samo demonstracijom prekomjerne sile  usmjerene na zastrašivanje prosvjednica i prosvjednika, a što je rezultiralo i fizičkim ozljedama. Zatim  svjedočimo i oduzimanju temeljnim načelima demokracije zajamčene slobode mirnog prosvjedovanja, tj.  u ovom slučaju mirnog izražavanja protivljenja proširenju kapaciteta LNG terminala. Prosvjed je brutalno  prekinut. Prema svjedočanstvima sudionika, dio prosvjednika je priveden u policijsku postaju grada Krka,  u neadekvatne prostorije ispod svake civilizacijske razine, pri čemu im je na više načina povrijeđeno

ljudsko dostojanstvo. To je još jedna demonstracija prekomjerne sile i prekoračenja ovlasti, koja u ovom  slučaju proizlazi iz sprege države s industrijom fosilnih goriva. Ovdje jasno ističemo da to smatramo  teškom povredom temeljnih ljudskih prava, kao i ljudskog dostojanstva prosvjednica i prosvjednika.  Četvrtu razinu nasilja bismo mogli okarakterizirati kao seksualno i rodno uvjetovano nasilje. Tijekom  privođenja su, naime, interventni policajci, protivno zakonom propisanim pravilima policijskog  postupanja, neke od aktivista i aktivistkinja iznosili s mjesta prosvjeda zadiranjem u najintimniji prostor,  naime hvatajući ih i udarajući u genitalije.

Na kraju, više je nego upadljiva slaba pokrivenost događaja u medijima. Iako je sam prosvjed popraćen u  nekolicini medijskih priloga, upada u oči njihova malobrojnost. No još je upadljivija kratkotrajnost same  vijesti, osobito u usporedbi s nekim drugim recentnim događajima. Smatramo to nedopustivim te ovim  putem događaje tijekom i nakon ovog prosvjeda želimo dovesti na dnevni red široke javne rasprave. U  svakoj svojoj pojavnosti, nasilje iziskuje najoštriju osudu javnosti, u čemu mediji imaju nezamjenjivu i  ključnu ulogu.

Ovim putem mi, znanstvenice i znanstvenici, osuđujemo nasilje počinjeno nad aktivistkinjama i aktivistima  Extinction Rebelliona tijekom i nakom prosvjeda na LNG terminalu u Omišlju, na svim razinama i u svim  njegovim pojavnostima.

Zahtijevamo detaljnu istragu događaja tijekom i nakon prosvjeda te da nadležne institucije detaljno  izvjeste javnost o rezultatima istrage, poučuje Nikola Biliškov iz skupine "Znanstvenici za klimu – Hrvatska".

PROČITAJTE JOŠ:

Klimatski aktivisti upali u LNG terminal Omišalj - Svi su privedeni
OMIŠALJ - Više od stotinu prosvjednika, klimatskih aktivista u subotu je bilo u prosvjednoj šetnji od središta Omišlja do ulaza na LNG terminal. Prosvjednici se protive proširenju terminala u vrijeme klimatske krize. 26 prosvjednika zaobišlo je ograde i policijske snage te ušlo u krug terminala, ja…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.