2 min. čitanja

Znanstvenici označili morskog psa dugog 4 metra i teškog pola tone

Znanstvenici označili morskog psa dugog 4 metra i teškog pola tone
Foto: Ocearch

Ogroman veliki bijeli morski pas zabilježen je kako pliva uz obalu New Jerseyja. Dug je 4 metra, a težak oko 500 kilograma, prema OCEARCH-u, neprofitnoj istraživačkoj skupini koja pruža javne podatke o migraciji morskih pasa.

Morski pas je nazvan Ironbound, po West Ironbound Islandu u blizini Lunenburga, Nova Škotska, gdje je prvi put uočen, javlja CNN.

Ironbound je prvi put označen 3. listopada 2019. u vodama oko Nove Škotske. Kao dio svog procesa prikupljanja podataka, OCEARCH hvata i ugrađuje morskim psima elektroničke tragače koji dojavljuju kad god probiju površinu oceana.

– Velika psina, vjerojatno je stara oko 20 godina – kaže Bob Hueter, glavni znanstvenik u OCEARCH-u. Iako strašan, Ironbound nije najveći morski pas s kojim se organizacija susrela: Hueter je rekao da je OCEARCH označio velike bijele morske pse dugačke čak 5,3 metra i teške čak 1,8 tona!

– Kad smo ga označili, bio je impresivan – rekao je Hueter o morskom psu.

Ironbound je prešao oko 13.000 milja otkako je organizacija počela pratiti njegovo kretanje.

– Više puta je išao naprijed-natrag odakle smo ga našli u Novoj Škotskoj i Florida Keysu – rekao je Hueter.

Hueter je objasnio da veliki bijeli morski psi u Atlantskom oceanu vrše ovu migraciju svake godine, provodeći svoja ljeta u sjevernim vodama u blizini Kanade, a svoje zime na jugu do istočnog Meksičkog zaljeva.

– Ironbound nije iznimka – rekao je.

Otprilike u ovo doba godine morski psi se obično kreću na sjever.

– Oni se sele na sjever u vrlo bogata hranilišta u blizini Kanade i sjeveroistoka SAD-a – rekao je Hueter.

Ironbound će vjerojatno provesti većinu ljeta i ranu jesen u tim sjevernim vodama oko Nove Škotske prije nego što se okrene i vrati na Floridu.

Rekao je i da znanstvenici nisu potpuno sigurni gdje se velike bijele morske psine pare, već tek teoretiziraju da se to događa uz obalu Caroline tijekom njihovih putovanja.

Veliki bijeli morski psi važan su dio morskog ekosustava.

– Morski psi postoje oko 400 milijuna godina. Oni u mnogim slučajevima zauzimaju ono što se naziva položaj vršnog grabežljivca u morskim mrežama hrane. Baš kao i na kopnu, to je važna uloga u održavanju zdravih i uravnoteženih nižih dijelova prehrambene mreže – rekao je Hueter.

Iako je populacija morskih pasa naglo pala tijekom posljednja četiri desetljeća, populacija velikih bijelih morskih pasa počela se oporavljati na istočnoj obali, rekao je Hueter. Životinje, koje je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) označila kao ranjive , uglavnom se suočavaju sa padom populacije zbog prekomjernog izlova.

Morske pse ribari često slučajno uhvate, a također se suočavaju s problemima hranjenja zbog prekomjernog izlova njihovog plijena.

OCEARCH koristi prikupljene podatke kako bi naučio o obrascima migracije i otkrio dosad nepoznate detalje o životu morskih pasa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.