3 min. čitanja

Znanstvenici objasnili kako buka od rudarenja morskog dna može opasno naštetiti kitovima

Znanstvenici objasnili kako buka od rudarenja morskog dna može opasno naštetiti kitovima
Foto: Pixabay

Znanstvenici su prošli tjedan upozorili da bi već ionako često rudarenje morskog dna moglo značajno ugroziti ekosustave oceana, i to posebice plave kitove i druge morske sisavce iz vrste Cetacea koji su ionako pod stresom zbog plovidbe brodova, onečišćenja i klimatskih promjena.

Podvodna buka koju stvaraju bilo industrijske bilo razne vojne operacije, može potaknuti kitove da isplivavaju na površinu brže nego što bi to sami prirodno učinili, povećavajući rizik od stvaranja mjehurića plina u njihovom krvotoku, što kao posljedicu može imati nasukavanje i smrt ovih važnih životinja, prenosi Firstpost.

Možemo li riješiti problem utjecaja buke na život u moru? – Znanstvenici otkrili jednostavne načine rješavanja ovog problema | | Morski HR
Znanstvenici upozoravaju koliki je utjecaj buke, koju stvara čovjek, na život u moru. Ali postoje neki iznenađujuće jednostavni načini kojima bismo se mogli uhvatiti u koštac s ovim zanemarenim

Druga istraživanja pokazala su da umjetna buka povećava rizik od odvajanja grbavih kitova i njihovih mladunaca, koji međusobno komuniciraju tihim vokalizacijama.

Studija u časopisu Frontiers in Marine Science otkrila je da bi komercijalno vađenje vrijednih minerala s dna oceana, odnosno rudarenje, moglo opasno oštetiti staništa i ometati prirodni život kitova a posredno i morski ekosustav.

Ranija istraživanja detaljno su već opisivala destruktivni utjecaj dubokomorskog rudarstva na dno oceana. Nova analiza Istraživačkih laboratorija Sveučilišta u Exeteru i Greenpeaceu stavljaju naglasak na morsku megafaunu i zagađenje bukom.

- Kitovi se oslanjaju na zvuk za gotovo svaki aspekt svog ponašanja i življenja, poput traganja za hranom, reprodukcije i navigacije - rekla je za AFP Kirsten Thompson, glavna autorica studije i predavačica biologije morskih sisavaca na Sveučilištu u Exeteru.

VIDEO Teretni brodovi sve više ubijaju kitove - Sustav umjetne inteligencije pokušava zaustaviti ovaj užasan trend
Projekt ‘Whale Safe’, kojim će se pokušati smanjiti broj ubijenih kitova od strane teretnih brodova, uz potporu tehnološkog milijardera, samo je korak naprijed, ali ne i rješenje za izbjegavanje ovakvih kobnih ‘sudara’, upozoravaju biolozi. Sudari s brodovima jedan su od vodećih uzroka smrti ugrože…

Izvješće ukazuje na preklapanje frekvencija na kojima komuniciraju kitovi i zvuka koji bi se generirao bušenjem, jaružanjem i akustičnom telemetrijom potrebnom za daljinsko upravljanje vozilima koja kopaju morsko dno.

Ranije se pokazalo da ovaj fenomen, nazvan "slušno maskiranje", ometa komunikaciju morskih sisavaca i mijenja njihovo ponašanje.

Podvodna buka koju stvaraju industrijske ili vojne operacije može potaknuti kitove da isplivavaju na površinu brže nego bi to prirodno činili, povećavajući rizik od stvaranja mjehurića plina u njihovom krvotoku, što zauzvrat može dovesti do nasukavanja i smrti.

Nova otkrića dolaze i s nekim upozorenjima.

Predviđa se da će utjecaj dubokomorskog rudarstva na kitove biti posebno akutan i opasan u zoni Clarion-Clipperton Tihog oceana, staništu dvadesetak vrsta kitova.

Ova će regija postati dom najvećem svjetskom vađenju mangana, minerala ključnog u izradi baterija za električne automobile.

Spoj znanosti i umjetnosti: pjesme kitova i elektronska glazba
U Mediteranskom Institutu za Istraživanje života u Splitu održano je predavanje i promocija novog albuma morske biologinje i glazbenice Sare Nikšić, umjetničkog imena Inner Child. Njeno dugogodišnje istraživanje na temu kulture i komunikacije kitova oduševilo je okupljene koji su se u prvom…

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.