3 min. čitanja

Spoj znanosti i umjetnosti: pjesme kitova i elektronska glazba

Spoj znanosti i umjetnosti: pjesme kitova i elektronska glazba

SPLIT - U Mediteranskom Institutu za Istraživanje života u Splitu održano je predavanje i promocija novog albuma morske biologinje i glazbenice Sare Nikšić, umjetničkog imena Inner Child. Njeno dugogodišnje istraživanje na temu kulture i komunikacije kitova oduševilo je okupljene koji su se u prvom djelu događaja upoznali s njenim otkrićima ovih fascinantnih morskih bića, nakon čega je uslijedilo druženje uz spoj elektronske glazbe i pjesama kitova.

Novi album, CANTICUM MEGAPTERAE II – The Evolution, kao i njegov prvi dio CANTICUM MEGAPTERAE – Song of the Humpback Whale, rezultat su dugogodišnjeg istraživanja Sare Nikšić i suradnje s nekim od najboljih svjetskih producenata elektronske glazbe.

- Cilj ovog znanstveno-umjetničkog projekta je osvijestiti javnost o iznimno inteligentnim vrstama koje su nam puno sličnije nego što mislimo, te potaknuti ljude na razmišljanje o našem utjecaju na druga živa bića. Kitovi, kao i mi, imaju bogate društvene i kulturne živote. Njihove pjesme su među najkompleksnijim u cijelom životinjskom carstvu. Mnoge druge vrste također imaju svoje kulture koje su od izuzetne važnosti za njihov opstanak - rekla je Sara Nikšić, autorica i osnivačica interdisciplinarnog projekta Inner Child.

Od gubitka bioraznolikosti do klimatskih promjena, danas smo suočeni s raznoraznim izazovima. Suradnja između različitih disciplina može dovesti do ideja i rješenja kojih se pojedinačne struke možda ne bi dosjetile. ARTScience je dio Mediteranskog Instituta za Istraživanje Života koji njeguje spoj znanosti i umjetnosti.

- Iako su znanost i umjetnost u prošlosti bile neodvojive, kasnije su se, kao i mnoge druge profesije, razdijelile. To se srećom mijenja, te danas vidimo sve više interdisciplinarnih projekata. Sretna sam što je vrijednost mog Inner Child projekta prepoznata, kako u svijetu, tako i kod nas. Veoma sam zahvalna što radim na tako predivnom mjestu kao što je ARTScience - dodaje Nikšić.

A da je sreća obostrana potvrđuje i Danica Radman, direktorica ARTScience programa:

- Sara je održala komunikativno i nadahnuto predavanje o kitovima i njihovoj kulturi. Prepuna sala je bez daha putovala oceanima, zaranjala u dubine, otkrivala pjesme kitova, patila zbog njih slušajući primjere zvučnog zagađenja, a i uživala u opisima produkcije albuma. Sara ima izrazit talent za pričanje priča, tako da su se brojna pitanja redala i u sali nakon predavanja i tijekom domjenka, uz pjesme kitova u formi izvrsno producirane elektronske glazbe. Živi razgovor publike čuo se u Medilsu do kasnih sati, bila je to večer koja će se pamtiti.

Sara Nikšić a.k.a. Inner Child je morska biologinja, bioakustičarka i glazbenica. Istraživački rad je odveo u Škotsku, Australiju, Novi Zeland, Kaliforniju i Novu Kaledoniju. Već više od desetljeća Sara razvija inovativne metode edukacije i komunikacije znanosti kroz umjetnost. Osnivačica je interdisciplinarnog projekta Inner Child koji povezuje svjetove znanosti i umjetnosti. Osim studija biologije i ekologije, završila je glazbenu školu i razne tečajeve produkcije elektronske muzike. Njeni albumi su osvojili razne nagrade i obišli svijet. Nakon višegodišnjeg izbivanja vratila se u Hrvatsku gdje sada radi u Mediteranskom Institutu za Istraživanje Života kao dio ARTScience tima.

Pinija Poljaković

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.