4 min. čitanja

VIDEO Teretni brodovi sve više ubijaju kitove - Sustav umjetne inteligencije pokušava zaustaviti ovaj užasan trend

VIDEO Teretni brodovi sve više ubijaju kitove - Sustav umjetne inteligencije pokušava zaustaviti ovaj užasan trend
Foto: Pixabay/Ilustracija

Projekt 'Whale Safe', kojim će se pokušati smanjiti broj ubijenih kitova od strane teretnih brodova, uz potporu tehnološkog milijardera, samo je korak naprijed, ali ne i rješenje za izbjegavanje ovakvih kobnih 'sudara', upozoravaju biolozi.

Sudari s brodovima jedan su od vodećih uzroka smrti ugroženih kitova, posebice onih koji žive blizu površine, poput grbavih kitova. Fran je na primjer bila slavni kit – najčešće fotografirani grbavi kit u zaljevu San Francisca, s 277 zabilježenih viđenja od 2005. Prošli mjesec udario ju je brod i Fran je uginula, piše The Guardian.

Njezina smrt označila je strašnu prekretnicu: Fran je naime, prema statistici Centra za morske sisavce, bila peti kit koji je ove godine stradao u sudaru broda u tom području. Sudari s brodovima jedan su od vodećih uzroka smrti ugroženih kitova, koji se razmnožavaju, jedu i putuju dubokim kanalima u istim prometnim vodama u kojima često prolaze teretni brodovi.

Posebno su ugroženi kitovi koji žive blizu površine – poput grbavih i glatkih kitova. Jedna studija iz 2019. usporedila je njihovu nesreću s onom kopnenih životinja koje su prisiljene prelaziti autoceste koje presijecaju njihova staništa. Kitovi, kažu, postaju 'lešine' na 'oceanskim cestama'.

Projektom Whale Safe, koji je započeo 2020. godine, a financira ga tehnološki milijarder i osnivač Salesforcea Marc Benioff, pokušava se riješiti ovaj problem korištenjem umjetne inteligencije. Podaci o tome koliko je kitova prisutno u tom području, dobivaju se gotovo u stvarnom vremenu pa se šalju upozorenja brodarskim tvrtkama da uspore svoje brodove u prisutnosti kitova.

Kitovi i brodovi moraju koegzistirati u sve prometnijem oceanu

- Ovdje se tehnologija susreće s majkom prirodom za dobrobit morskog života - rekao je Jeff Boehm, glavni službenik za vanjske odnose Centra za morske sisavce.

- Whale Safe zapravo funkcionira pomoću plutača opremljenih mikrofonima kako bi se u stvarnom vremenu čuli kitovi, a zatim sustav umjetne inteligencije pruža "ocjenu prisutnosti kitova" u rasponu od niske do visoke. Također će se izraditi izvještajne kartice za brodarske tvrtke, na temelju njihovih dobrovoljnih smanjenja brzine u područjima aktivnosti kitova. Usporavanje je prva stvar koju brodovi mogu učiniti kako bi izbjegli smrtonosne sudare - objašnjavaju iz radne skupine.

Sustav se trenutno koristi oko Santa Barbare, gdje se nalazi jedan od brodskih kanala koji opslužuju najveće luke na zapadnoj obali, a u planu je da se širi prema sjeveru, u područje zaljeva San Francisco, koje je također prometno lučko područje za međunarodne teretne brodove. U prvoj godini upotrebe ovog sustava, u blizini Santa Barbare, nije nasreću bilo zabilježenih interakcija kitova i brodova u tom području.

Morski biolozi kažu da je projekt dobar korak naprijed, ali ne i 'ultimativno rješenje' temeljnog problema kitova i brodova. John Calambokidis, biolog i osnivač Cascadia Research Collective, kaže da pozdravlja program Whale Safe jer "pruža dodatni naglasak i pozornost na ovu važnu i opasnu prijetnju kitovima". Sustav je inovativan jer dodaje onu komponentu u stvarnom vremenu za što naprednije mogućnosti otkrivanja kitova i njihovih putanja.

To nažalost ipak neće predstavljati rješenje problema sve dok se ne poduzmu druge mjere - kao što su obvezna ograničenja brzine za brodove i pomicanje plovnih putova izvan ruta kitova.

Neki znanstvenici upozoravaju da sustav iako može osjetiti prisutnost kitova, ne može dati detalje o tome koliko su daleko, u kojem smjeru putuju ili koliko njih je prisutno. Neki kitovi uopće ne proizvode mnogo buke, što otežava njihovo otkrivanje. Nedostatak zvuka ne znači nužno da kitovi nisu prisutni. Potrebna je interpretacija akustike.

Između 1988. i 2012. dokumentirano je najmanje 100 velikih udara kitova duž obale Kalifornije. A to vjerojatno predstavlja samo mali udio smrtnih slučajeva, jer većina tijela tone na dno, a stvarni broj smrtnih slučajeva od sudara brodova može biti i 10 puta veći. Posebno na primjer plavi kitovi nisu ostvarili porast populacije nakon završetka kitolova – a sudari brodova mogli bi biti značajan razlog za zaustavljanje njihovog oporavka.

Cotton Rockwood, viši morski ekolog u Point Blue Conservation Science, slaže se da je ovo dobar dio slagalice za rješavanje problema, ali neće riješiti problem per se.

- Često čujemo od kapetana da dobivaju obavijesti da su kitovi prisutni kad je riječ o gustoći kitova većoj od prosječne, ali oni te kitove nužno ne vide na površini, tako da često tad ni ne usporavaju - kaže Rockwood.

Neki sustavi za izbjegavanje sudara brodova s ​​kitovima na sjeverozapadu Tihog oceana, testirali su infracrvene kamere, koje u nekim slučajevima rade, ali su vrlo skupe. Drugi tehnološki 'bum' mogli bi biti zvučni alarmi koji bi izdavali upozorenja kitovima kako bi ih spriječili od udaraca. Ali nažalost, to znači da stvarate više zvuka u oceanu, što je također pogubno za kitove.

Rockwood kaže da, iako su sudari brodova vidljiv problem duž obala - jer lešine kitova se nasukavaju na plaže - to je problem posvuda gdje brodovi putuju, a ne samo blizu obale. - Što je više ljudi svjesno i što se saznanje o problemu više širi, to je vjerojatnije da će se stvari promijeniti - zaključuje.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pogledajte akciju spašavanja dva nasukana grbava kita | | Morski HR
Prava spasilačka akcija okupila je početkom listopada brojne stručnjake, znanstvenike i ekologe u nastojanju da spase dva grbava kita koja su se nasukala duž argentinske obale, u području provincije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.