4 min. čitanja

ŽIVOT OD MORA I S MOREM Studijem na Pomorskom odjelu do sigurnog posla

ŽIVOT OD MORA I S MOREM Studijem na Pomorskom odjelu do sigurnog posla
Foto: Sveučilište u Dubrovniku

DUBROVNIK - Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku mjesto je gdje se poziv za život uz more i s morem uvijek iznova otkriva i razvija. Pomorski odjel baštini vrlo dugu tradiciju pomorskog visokoškolskog obrazovanja u Dubrovniku i Hrvatskoj. Profesori su iskusni pomorci koji studentima ne prenose samo teorijsko znanje već i praktične vještine. Unutar Odjela izvode se studiji Nautika, Brodostrojarstvo, Pomorske tehnologije jahta i marina na preddiplomskoj razini, te diplomski studij Pomorstvo.

Odjel aktivno surađuje sa srodnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu te unaprjeđuje pomorsku struku i znanost. Svojim studentima nudi brojne prilike za praksu i zaposlenje odmah po završetku studija. Veliki dio nastave jest praktična nastava. Praktične se vježbe izvode u laboratorijima Sveučilišta u Dubrovniku, na školskom istraživačkom brodu “Naše more”, na jedrilicama i u marinama.

Upravo praktični dio nastave na jedrenju i sveučilišnom brodu Naše more kao najveću prednost studija Pomorske tehnologije jahta i marina ističe student tog studija Nikola Mihaljević:

- Stekao sam velika znanja i iskustva o samoj plovidbi na brodu, pravilima ponašanja tijekom plovidbe i uvjetima plovidbe uz uporabu znanja stručnog engleskog jezika stečenog tijekom studija.

Nikola Mihaljević

Studiji Pomorskog odjela prate najnovije trendove u području pomorstva, te osposobljavaju studente za veliki broj poslova u pomorstvu.

Svi koji odluče živjeti od mora i uz more osim studija Nautika i Brodostrojarstvo mogu odabrati gore navedeni studij Pomorske tehnologije jahta i marina, koji im pruža znanja potrebna za pokretanje poduzetničkih pothvata u nautičkom turizmu, priprema ih za radna mjesta u menadžmentu marina, iznajmljivanju (charter) jahta i brodica i za zvanje skipera.

O važnosti znanja i vještina stečenih tijekom studija svjedoči i alumni Maroje Pavlović:

- Radno mjesto nadzornog operatera u lučkoj upravi na kojem sam zaposlen, uopćeno govoreći, obuhvaća upravljanje i nadzor nad svim pomorskim operacijama unutar lučkog područja. To podrazumijeva koordinaciju kako plovila s mora, tako i mjerodavne službe na kopnu, sve u svrhu neometanog i sigurnog odvijanja pomorskog prometa unutar luke. U svakodnevnom radu stoga praktično primjenjujem čitav niz teorijskih znanja stečenih tijekom studija Pomorske tehnologije jahta i marina, ali i stečeno znanje stručnog engleskog jezika čije je poznavanje nužan preduvjet uspješnog rada u okviru lučke uprave turističkog središta poput Dubrovnika.

Maroje Pavlović

Već iz ovih riječi lako je zamisliti što naše studente očekuje tijekom i nakon studija, kako im izgleda radna svakodnevica. Svoj posao opisuje i alumni studija Pomorske tehnologije jahta i marina  Jakov Antić:

- Kada sam stigao u Dubrovnik prije 8 godina, imao sam želju uz fakultet raditi neki posao vezan uz more, kako bih upotpunio svoje vještine. Tada sam počeo raditi u jednoj agenciji koja je imala flotu od 14 glisera raznih veličina. Tamo sam uz pomoć kolega polako ovladao upravljanjem tim plovilima te sam polako, ali sigurno napredovao s manje prema većoj brodici. Moja primarna pozicija danas je skiper na brodici od 13 m. Radimo jednodnevne i višednevne izlete po Jadranu. Moje odgovornosti su upravljanje plovilom, održavanje plovila (servisi, manji popravci, zamjena potrošnih materijala itd.) te planiranje rute. Ukratko - moja je dužnost da sve na brodu funkcionira te da je brod uvijek čist i spreman za plovidbu!

Jakov Antić

Studentima je omogućeno stjecanje specifičnih pomorskih, prometnih i gospodarskih znanja potrebnih u nautičkom turizmu i pomorskom prometu. Nakon završenoga preddiplomskog studija na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, student ima mogućnost nastaviti studirati na diplomskom studiju Pomorstvo, a nakon završenoga diplomskog studija, na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Pomorstvo.

Vrata Sveučilišta u Dubrovniku otvorena su svima koji svoj život bez mora ne mogu zamisliti!

Više informacija o studijima može se pronaći na web stranici kao i na društvenim mrežama.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.