1 min. čitanja

Žene i mediji - tema 4. Fažana Media Festa

Žene i mediji - tema 4. Fažana Media Festa
Foto: Fažana Media Fest/Facebook

Otvoren je 4. Fažana Media Fest (FMF), međunarodni multimedijalni novinarski festival čija je glavna tema ove godine Žene i mediji. U idućih pet dana, do 11. rujna,  planirano je 12 tematskih rasprava i predavanja, projekcije filmova, glazbene večeri, izložbe i radionice.

Glavni koordinator FMF-a Saša Leković posebno je istaknuo rasprave i predavanja o povezanosti žena i medija uz sudjelovanje brojnih poznatih novinarki i medijskih stručnjakinja, kao i njihovih muških kolega iz raznih zemalja.

- Ove godine bit će stotinjak sudionika iz 16 zemalja. Tema ''Žene i mediji'' aktualna je i uvijek će biti aktualna, a sagledali smo je iz više kutova - kazao je Leković.

Naglasio je da će teme biti od radnog položaja žena koje su zaposlene u medijima, preko novinarki koje su obilježile povijest profesije, do agresije prema novinarkama, ali i sudbinama žena čije su živote uništili mediji.

U sklopu planiranih rasprava izdvajaju se predavanje ''Novinarke koju su obilježile povijest profesije'' zagrebačkog novinara i diplomata Vladimira Mateka, radionica ''Diskriminacija, žene i mediji, pojmovi i praksa'' koju će voditi doktorandica Pravnog fakulteta u Beogradu Jelena Jokanović i panel ''Mediji protiv žena'' koji će moderirati novinarka Barbara Matejčić.

Najavljeno je sudjelovanje i razgovor s brojnim novinarkama i novinarima, među kojima su i legendarna vanjskopolitička novinarka i urednica Mirjana Rakić, književnica Slavenka Drakulić, ali i specijalna emisija i razgovor ''Više od 24 minuta sa Zoranom Kesićem'' i gostovanje glavnog urednika beogradskog ''Danasa'' Dragoljuba Draže Petrovića. Najavljen je i panel o iskustvima ratnih reporterki iz Ukrajine i BiH, a prije službenog otvaranja održan je i panel Europske komisije ''Žene i mediji danas'' na kojem je sudjelovala i predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Ovogodišnji, 4. Fažana Media Fest, koji će trajati do 11. rujna organiziraju Centar za istraživačko novinarstvo kao glavni organizator te Općina Fažana, Turistička zajednica Fažana i udruga Informo kao suorganizatori, a FMF i ove godine ima nekoliko međunarodnih partnera, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.