2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Muzgavac, prč, hez

ZEMLJA GURMANIJA Muzgavac, prč, hez
Foto: Željko Krnčević

Evo nekoliko riječi o deliciji (za mene) s mog dragog Sokola i Njegove Gurmanosti Petra. Uz one kamenjarkice i moliće utepija ja i tri muzgavčića i već sam ima plan kako ih napraviti. Ka' u lipim žaboričkim danima i noćima. Onda sam mislija da je muzgavac muzgavac. Ali, sad svako malo susretneš u bližoj ili daljnjoj blizini kojega muzgavca ili pače muzgavčicu. I to bale da ga bale...

Znači, priču o onim pravim, morskim muzgavcima iliti prčevima iliti hezovima ostavljamo za neki drugi put. A danas evo samo receptića za ovu deliciju u kojoj smo uživali i Mara i Vice i ja. Od tri heza i tri kumpira lipo se najilo nas troje. I fetu kruva, iako nije preporučeno.

Foto: Željko Krnčević

Znači: tri muzgavca, crvena kapula (više mi se sviđa za ovu vrstu spize), 1 list lovora, maslinovo ulje po vlastitom nahođenju, (ali pazite da ga nema previše jer se mora sve sljubiti), 3 češnja luka, 3 sridnja krumpira, 2 mrkvice, 7 kapara, 1 dcl prošeka šibenske Vinarije, petrusimena i 1 dcl pasiranih pomidora.

Uz to ove crvene Peter chilly, papra u boji i krupne soli. Muzgavce sam isika na male komadiće. Kapulu isika, na maslinovom ulju zažutija je nježno, na laganoj vatrici. Mrkvu iskriža na sitne komadiće, doda luk i list lovora kojega sam izvadija prije nego šta sam stavija muzgavčiće.

Nakon toga pomidore, pustija da krčka i onda malo prošeka. Pustija par minuta pa doda muzgavce, papričicu i prstohvat petrusimena. Dobro sam sve skupa miša, pa nadoda prošeka još malo.

Foto: Željko Krnčević

Kad se sve lipo sljubilo nalija 2 dcl vode vruće (nisam ima nikakvog temeljca), pa onda opet još malo prošeka i pustija na laganu vatru.

Ostalo je priko noći do ručka, pa sam kad sam se napunija energije na Bribiru, iskriža tri krumpira, opra ih i uvalija u tečicu. Lagano ih miša desetak minuta na laganoj vatrici i dolija malo vode.

Tako se lagano krčkalo jedno dvajst minuta. Doda još mrvu soli krupne Stonske i prstohvat petrusimena i to je to. Delicija kako je moderno reći par excellence.

Foto: Željko Krnčević

Virujte mi, naši su prči vridni truda...

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.