2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Sve usitno, ali bitno da je friško!

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Sve usitno, ali bitno da je friško!
Foto: Željko Krnčević

Znači, trilje (iliti barbuni i teke zelja s OPG-a Kronja u četvrtak za večericu. Krupna sol i papar u zrnu po zelju s maslinovim ujem Dobrodolačkim. Pa onda popodne uživancija kuharsko – kušaćka. Došla i Mara, a višoj srednjoj klasi poslali. Znači, brudet – čače, kokotić, škrpinica, švoj, kozice dvitri.

Radija sam kako mi došla inspiracija. Zažutija dvi kapule rizane na tanke fete, mrkvu, luk i petrusimen, pa pomidorice iz konzervatorija, pa kad se to sve sljubilo, doda kiselog motara i kapara šta mi je da Vlado Kužina ubranih lani na jednom od otoka (ne smin otkrit poštu). Doda sam i par kapi ljute paprike. Onda se to još malo šufigavalo pa doda ribu, vinoi pri kraju teke kvasine iz Ridera.

Tukli smo s ovim na lipu poludomaću puru kupljenu u Maleša. Škampe – klasika – Na uju kapula, pa isto luk i petrusimen, pa pomidore i prezla. Podlija vodom i pustija 10 minuta uz mišanje da se lagano prožme. Doda škampe i 3 dcl vina i kuvalo još jedno 23,5 minuta. Tribljenje, ćućanje glava, ranjavanje usnica i uživanje u ovoj deliciji slijedilo je nakon toga. Onda škampići i kozice na maništru.

Ovako – sinoć smo izvadili repove od kozica i ostavili glave. Danas sam glave skuva skupa s kapulom, mrkvom, lukom, petrusimenom i 4 kapi čilija. Lipo sam štapnim mikserom izmiksa (eto, moramo se i u Gurmaniji koji put pripomoći modernom tehnologijom. Onda sam opet na kapuli, luku i petrusimenu i pomidorama koje sam pustija da se prožmu, malo proša kozice i škampe i nadoda otog šuga od kozica. Bacija na to maništru skoro kuvanu i – ma izvrsno. Simfonija, virujte mi.

A za večericu bacija teke repića od kozica na grilić tavicu. Tek toliko jer ne valja gladan ić u postelju.

I tako, hvala Sokolu šta je sve ovo lipo ulovija i bakici mojoj Zdenki koja me naučila kuvati i uživati u sasvim običnoj spizi.

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Švoj i špinjača
ŠKAMPI S GRADELA Jednostavni domaći recepti
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Sarđele na primorski način
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.