2 min. čitanja

Želite li na izlet u Veneciju? Bez rezervacije i plaćanja naknade nećete moći

Želite li na izlet u Veneciju? Bez rezervacije i plaćanja naknade nećete moći
Foto: Pixabay / NeilMorrell / Ilustracija

VENECIJA – Kako bi se smanjile prekomjerne gužve, u ovo vrijeme kad se posjetitelji, nakon pandemije i ukidanja mjera, vraćaju u ovaj pitoreskni talijanski grad, Venecija planira uvesti probni sustav rezervacija za jednodnevne posjete središtu grada.

Svrha sustava plaćenih rezervacija nije ograničiti broj turista u povijesnom središtu, nego zapravo potaknuti dio posjetitelja da grad posjećuju u manje popularno doba godine, kada će cijena rezervacije biti ipak manja.

– Započet ćemo s eksperimentalnom fazom tijekom koje rezervacije neće biti obavezne, nego opcionalne i bit će besplatne – rekao je venecijanski dužnosnik zadužen za turizam, Simone Venturini.

– Posjetiteljima koji dolaze na jednodnevne izlete ponudit će se da se prethodno prijave za rezervacije poticajima, poput primjerice popusta na ulaznice u muzeje, rekao je Venturini. Datum stupanja na snagu novog sustava objavit će se u narednim tjednima, prenosi Index.hr

Od 2023. plaćat će se naknada za jednodnevne posjete

Sustav na kojemu se radilo godinama, postat će obavezan iduće, 2023. godine, kada će posjetitelji na jednodnevnim izletima morati platiti naknadu od tri do deset eura, ovisno o razdoblju u kojemu posjećuju središte grada.

Posjetitelji koji prenoće u Veneciji i već plaćaju takozvani turistički porez neće morati plaćati naknadu za rezervaciju.

Život u izuzetno popularnom “gradu na vodi” polako se vraća u stanje u kakvom je bio prije pandemije, kad su iz Velikog kanala nestale gondole, nakon što su nestali i turisti.

Ogroman broj turista

Ovogodišnji uskršnji praznici privukli su naime, golem broj posjetitelja, od kojih je čak 100.000 prenoćilo u gradu, a 40.000 ih je stiglo na svega nekoliko sati kako bi se divili Bazilici sv. Marka ili pak uzdahnuli na Mostu uzdisaja, rekao je Venturini.

Ogromne brojke posjetitelja znače i duge redove ljudi koji čekaju na vožnju venecijanskim “vaporettima” ili ispred muzeja, ali i dvostruke rezervacije za hotele.

Otprije je poznato da brojni turisti zagorčavaju život malobrojnom domaćem stanovništvu koje još uvijek stanuje u povijesnom središtu.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je rekao da je sustav rezervacija “ispravan put za uravnoteženije upravljanje turizmom”.

– Mi ćemo prvi u svijetu provesti ovaj eksperiment – napisao je na svom Twitteru.

Jednom kad rezervacije postanu obavezne, ulazak posjetitelja u središte grada kontrolirat će se na autobusnom i željezničkom kolodvoru, glavnim punktovima kojima turisti stižu u grad.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Venecija je prvi grad u svijetu koji od 2022. naplaćuje ulaz u grad!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.