1 min. čitanja

Venecija je prvi grad u svijetu koji od 2022. naplaćuje ulaz u grad!

VENECIJA – Venecija će postati prvi grad na svijetu koji će turistima naplaćivati ​​ulaznicu. Naime, u lipnju 2022. godine primjenjivat će jedinstvenu mjeru zaštite od prekobrojnih turista.

Želite li u Veneciju, morat ćete svoj ulazak rezervirati i unaprijed platiti.

Lokalne vlasti smatraju da će ovo pomoći u hvatanju u koštac s prenapučenošću grada turistima, pogotovo u uskim uličicama i poznatim kanalima.

Planovi za naplatu ulaza u grad prvi su put osmišljeni 2019., ali su stavljeni na čekanje prošle godine kada je pandemija zaustavila međunarodna putovanja .

Gradski zastupnici u Veneciji odobrili su nove mjere i predložili da startaju od ljeta 2022. godine.

Ulaznice bi se kretale između 3 i 10 eura po osobi, a bile bi tek jedna od nekoliko mjera predloženih za kontrolu razine turizma, izvijestile su talijanske novine La Stampa .

Ova naknada bi bila usmjerena na dnevne izlete i putnike koji stižu kruzerima, koje je Venecija nedavno već ograničila.

Podsjetimo, stanovnici Venecije su u lipnju održali prosvjed tražeći prekid krstarenja brodovima koji su prolazili gradom lagunom.

Talijanske vlasti odobrile su zabranu ulaska brodova težih od 25.000 tona u povijesni centar Venecije od 1. kolovoza.

Političari su rekli da je odluka donesena kao odgovor na zahtjev UNESCO-a, no prava je istina da su Ujedinjeni Narodi Talijanima doslovno zaprijetili da će Italiju staviti na crnu listu jer nije zabranila kruzere u blizini mjesta svjetske baštine.

Tvrtke za krstarenja morale su ukloniti Veneciju iz svojih itinerera sve dok se industrijska luka Marghera ne prenamijeni za putničke potrebe.

Otkako su ukinuta ograničenja pandemije, Venecija, koju čini više od 100 malih otoka u laguni Jadranskog mora, dnevno je posjećivalo oko 80.000 posjetitelja. Iako su u predpandemijsko vrijeme znali primiti i 110.000 posjetitelja, venecijanska infrastruktura, jednako kao i ona hrvatskih obalnih gradova, to jednostavno više ne može podnijeti.

No, sudeći po Dubrovniku, teško da će cijena ikoga tko dođe u Veneciju obeshrabriti. Naime, cijena ulaznice za obilazak Dubrovačkih zidina iznosi 200 kuna, dakle tri puta više od buduće ulaznice za obilazak Venecije. Dubrovačke zidine su svejedno dupkom pune. Je li ovo recept i za ostale obalne gradove u Hrvatskoj? Neka oni sami prosude za sebe.

D.G.

Nakon zabrane kruzera, građane Venecije brine ekonomska budućnost
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.