3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Lubin ili brancin pečen u soli

ŽELINA KUŽINA Lubin ili brancin pečen u soli
Foto: Željko Višić

Ukoliko želite osjetiti izvorni okus ribe onda je priprema u soli možda najbolji odabir. Ako se i odlučite za ovaj recept moći ćete uživati u prirodnom okusu lubina (brancina) za kojeg se svi gastronomi slažu da je jedna od najboljih delicija koju more daje. Isto tako, ovaj se recept može primjeniti i s drugim vrstama riba, najbolje ljuskavim, poput oradi, zubataca, šaraga i sl.

Pametovanje oko nabave divlje ribe ili ribe iz uzgoja izlišno je komentirati, zna se što je bolje. Ali ću i dodati, ne libite se kupiti ribu iz uzgajališta, najčešće je to najsvježija i time najkvalitetnija riba na peškarijama.

Sastojci:

– lubin (brancin); 1 kom cca. 1,5 kg težine (ili 4 kom cca. 0,40 kg)

– maslinovo ulje; 1–1,5 dcl,

– sol krupna; 2-3 kg

– češnjak; 1 režanj

– peršin; 2 grančice

– limun; 1 tanka feta

– bjelanjce od 1 jaja

– papar; po osobnom ukusu

– krumpir; 1 kg

– rajčice, kastavac, kapula i paprika za salatu

– domaća kvasina ili aceto balsamico

Foto: Željko Višić

Nabava ribe:

Kod ovog recepta najveći problem je kako nabaviti lubina prave veličine. To se može riješiti i dogovoriti s većim i pouzdanim trgovcima, npr. u „Metro“-u, gdje petkom stiže svježa riba. Dan-dva ranije rezervirate, a petkom ujutro preuzmete svoju ribu, profesionalno zapakiranu u kašeti od stiropora punoj suhog leda.

Odmah treba raščistiti kako je ta riba iz ribogojilišta, ali je uvijek dostupna i primjerene cijene. Najkvalitetniji je divlji lubin, … to znamo. Međutim, ljubav prema takvoj kvaliteti će vas već u startu koštati dvostruko više i vjerojatno s problemom oko mogućnosti isporuke u terminu baš kad vama treba.

Napominjem kako je za ovaj recept najprimjereniji lubin koji po dužini stane u naše standardne škrovade i pećnice, a to je otprilike oko 1,5 kg. Kod svakog većeg trebat ćete odsjeći dio repa ili odstraniti glavu za riblju juhu.

Još napominjem kako se ovaj recept može pripremati i s ribama porcijašicama, od 0,40 kg, koje ćete lako nabaviti. Ali, … u receptu spomenuti veći lubin je pravi raj za oči kad vam dođu prijatelji.

Priprema jela:

Kod ribe treba očistiti samo škrge i utrobu, te obrisati sukrvicu. Koža s ljuskama se ne dira jer će se u pečenju zalijepiti za sol i kasnije lako odvojiti od ribljeg mesa.

Sol se priprema na način da joj se u većoj posudi doda bjelanjce i toliko vode (0,5-1 dcl) da rukama miješajući dobijete gustu žitku masu. Ista se sol može i aromatizirati dodavanjem prstohvata mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak i sl.).

Za početak, u škrovadu treba dio soli rasprostrijeti kao podlogu. Na nju se položi riba u čiju utrobu treba umetnuti peršin, češnjak i fetu limuna, te uliti žličicu maslinova ulja. Riba se zatim prekriva ostatkom soli na način da se rukama dobro obloži sa svih strana.

Pečenje na 200⁰C traje oko 50-60 minuta (ovisi o veličini). Kada se jelo izvadi iz pećnice, neka stane 10-ak minuta, taman dok servirate prilog i salate. Kuhinjskim batom stucite okoštalu sol, razgrnite je i odstranite, ako je potrebno odvojite kožu, te s prigodnim priborom vadite riblje meso i posložite ga po tanjurima. Preporuka je da ovo serviranje radi jedna osoba kako bi se riba što bolje filetirala i iskoristila.

Važna napomena je da ribu ne treba dodatno soliti jer prilikom samog pečenja preuzme sol, točno onoliko koliko i treba.

Foto: Željko Višić

Prilozi:

Za priloge ovom jelu predlažem:

  1. pečene krumpire začinjene aromatiziranim maslinovim uljem
  2. salatu od krastavaca, paprike, rajčica i kapule začinjenu domaćim uljem i kvasinom.

Tu nema greške, sve pet …

Sastavni dio ovog recepta je i neko od vrhunskih primorskih bijelih vina, tu ne treba suviše pojašnjenja.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.