3 min. čitanja

Zeleni turizam - Evo kako ustvari postati zeleni turist

Zeleni turizam - Evo kako ustvari postati zeleni turist
Foto: Freepik

Rastuća svijest o klimatskim promjenama dovela je do promjena u svim gospodarskim djelatnostima, kao i svakodnevnom životu ljudi. Te su promjene vidljive i u turističkim djelatnostima, osobito zato što je turizam jedan od gospodarskih djelatnosti koje ostavljaju najviše negativnih učinaka na okoliš.

Prema podacima Održivog međunarodnog putovanja (eng. Sustainable Travel International), turizam je odgovoran za otprilike 8% emisija CO2 što ga svrstava među gospodarske djelatnosti koje donose najviše štete okolišu.

Stoga, koncept zelenog turizma sve se više razvija, a samim time turisti postaju „zeleni“, kao i ostali akteri u turističkim djelatnostima. Navedena tematika je osobito aktualna uoči ljetne sezone kada su zagađenja okoliša izazvana od strane turističkih aktivnosti još i veća. S obzirom na to da je ljetna sezona pred vratima, Green.hr donosi nekoliko značajnih savjeta kako biti zeleni turist, odnosno ekološki odgovoran turist.

Foto: Freepik

Ponajprije, potrebno je savjetovati se o turističkim kvotama neke turističke destinacije. Poštujući iste, doprinosi se sprječavanju uništavanja znamenitosti, prirode te općenito smanjenju zagađenja neke turističke destinacije. Stoga, potrebno je istražiti područje koje se planira posjetiti, provjeriti uvjete svake turističke destinacije i dobro se informirati o istoj.

Nadalje, prilikom posjete neke destinacije, potrebno je minimizirati stvaranje otpada, a onaj stvoreni počistiti te mjesto ostaviti isto onakvo kakvo nas je dočekalo. Također, ako je moguće, stvoreni otpad pripremiti za recikliranje. Osim toga, za kretanje na nekoj destinaciji, preporučuje se koristiti javna prijevozna sredstva, bicikle te električne automobile kako bi utjecaj na okoliš bio što manji. Uz to, potrebno je voditi brigu o smanjenju vode i struje koliko god je moguće, te smanjenju uporabu plastičnih proizvoda, kao i povećanje korištenja onih proizvoda koje je moguće reciklirati.

Foto: Freepik

Također, važno je znati da većina turističkih atrakcija koja uključuje životinje ni na koji način nije održiva ili etički opravdana. Iako su aktivnosti poput jahanja slonova, borbe s bikovima, plivanje s dupinima ili maženje tigrova u specijalnim rezervatima vrlo popularne, one su ujedno vrlo okrutne te se zapravo radi o mučenju životinja. Prema tome, takve aktivnosti potrebno je u potpunosti izbjegavati i pustiti životinje da žive u miru u svom staništu. Također, potrebno izbjegavati kupovanje suvenira od ugroženih životinjskih vrsta te ne odnositi školjke s plaže.

Prilikom odabira smještaja, prednost se može dati onim smještajima koji promiču održiv turizam, poput ekoloških hotela ili apartmana koji recikliraju otpad te koriste obnovljive izvore energije.

Jednostavni trikovi poput višekratne uporabe ručnika u hotelima i gašenje svjetla također su značajni za doprinos očuvanju okoliša. Načini na koji možemo biti zeleni turisti su raznovrsni, a postajući zelenim turistom možemo utjecati na pozitivne promjene u turističkoj industriji te podržati očuvanje prirodnih resursa i lokalnih zajednica, kao i smanjiti negativni učinak klimatskih promjena, piše Green.hr.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.