2 min. čitanja

Zbog topljenja leda, Rusija i SAD kreiraju novu vojnu kartu Arktika

Zbog topljenja leda, Rusija i SAD kreiraju novu vojnu kartu Arktika
Photo: Wikimedia

Topljenje leda dovelo je do naglog porasta vojnih napetosti na Arktiku – baze iz Hladnog rata izvlače se iz mirovine.

Putevi ruskih i američkih ratnih brodova će se sastati na jednakim mjestima na Arktiku. Rusi i Amerikanci planiraju izgradnju pomorskih i zračnih baza jer topivi led ostavlja otvorene nekadašnje granice Hladnog rata. Analitičari kažu da će se suparničke supersile uskoro boriti da osiguraju nove pomorske baze na lokacijama koje su do sada bile prekrivene ledom, prenosi Novi list.

Photo: Pixabay

Američki dužnosnici pozivaju Donalda Trumpa da im osigura milijarde dolara koje su potrebne za “njihovu igru” na vrhu svijeta, doznaje Sun.  Putin je u međuvremenu otkrio vlastite snage na Arktiku od četiri borbene jedinice, 14 operativnih zračnih luka, 16 duboko morskih luka i 40 ledolomaca. Moćni brodovi su ključni za dobivanje vojne nadmoći u Arktiku iz jednostavnog razloga – mogu probiti led. SAD-u je potrebno još šest ledolomaca za pokrivanje odgovornosti na oba Pola, ali će ih koštati najmanje milijardu dolara da iste izgrade.

Rusija također ponovno otvara i jača svoje baze, ostatke Hladnog rata, na poluotoku Kola na krajnjem sjeverozapadu zemlje. U međuvremenu, kanadske i američke snage, zajedno s drugim članicama NATO-a, nastavljaju “trenirati” za sukobe u “hladnom vremenu”, prenosi Sun.

Photo: Youtube/Screenshot

Norveška već jača vojnu prisutnost na Arktiku, a vijesti stižu nakon što je NATO organizirao veliku vojnu vježbu, nakon više od deset godina. Vježba nazvana Trident Juncture uključila je 50,000 trupa, 10,000 tankera i kamiona te 250 letjelica. Prošlog ljeta, Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo da šalje 800 komandanata i RAF-ovih Typhoona na Island. Vojska Donalda Trumpa šalje na stotine marinaca da pokriju Arktičku regiju na duže vrijeme. Stručnjaci se boje da će vojne tenzije dodatno povećati i činjenica da će se do 2035., prema prognozama, Arktik kompletno otopiti, što će omogućiti brodovima slobodan prolaz preko Sjevernog pola.

Novi list, The Sun

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.