2 min. čitanja

Zbog sudara s ribarskim brodom podignuta optužnica protiv hrvatskog kapetana i tri časnika teretnog broda

Zbog sudara s ribarskim brodom podignuta optužnica protiv hrvatskog kapetana i tri časnika teretnog broda
Foto: Vessel Finder

Filipinske vlasti podigle su optužnicu protiv kapetana i trojice časnika broda za rasute terete koji se prošli tjedan sudario s ribarskim brodom, pri čemu je nestalo sedam ribara.

Ekspresna optužnica uslijedila je članovima posade teretnog broda Happy Hiro, bulkera od 32.600 dwt registriranog na Marshallovim otocima, koji se u subotu 28. svibnja sudario s ribarskim brodom, na jednoj od glavnih brodskih ruta u blizini filipinskog otoka Maracanao. Bulker je bio na putu iz Kine za Australiju kada se u poslijepodnevnim satima sudario s ribarskim brodom, doslovce ga prepolovivši.

Filipinska obalna straža je tijekom jučerašnjeg brifinga izvijestila novinare da su podigli optužnicu protiv zapovjednika bulkera, Amira Meshaya, državljanina Hrvatske, zatim protiv drugog časnika Bogdana Georgea Antoniea, državljanina Rumunjske, te još dvojice filipinskih časnika s broda. Sve ih se tereti za “nepromišljenost koja je rezultirala višestrukim ubojstvima, višestrukim ozljedama i oštećenjem imovine”, izvijestila je obalna straža.

Podvodnim pregledom plovila otkriveni su tragovi koji ukazuju na to da je bulker udario u ribarski brod pri čemu ga je prepolovio. Happy Hiro je prevezao preživjele ribare do plovila obalne straže, a obalna straža je kasnije utvrdila da je u trenutku nesreće na mostu bulkera bio samo jedan časnik koji nije mogao sam vidjeti predmete ili druga plovila ispred bulkera.

Ribarski brod je ranije tijekom dana imao problema s motorom, a u trenutku nesreće bio je usidren kada je član posade primijetio teretni brod koji im se približava. Većina posade ribarskog broda je spavala. Njih 13 je je preživjelo s težim i lakšim ozljedama, a iz mora ih je izvukao ribarski čamac koji se našao u blizini.

Nažalost, unatoč naporima obalne straže koja pretražuje područje nesreće, i dalje se ne zna što je sa sedam članova posade ribarskog broda kojima se od nesreće gubi svaki trag.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.